nieuws

Italiaanse bouwplaatsen wemelen van zwartwerkers

bouwbreed Premium

rome – De maffiose geur rond diverse grote Italiaanse projecten voor het jaar 2000 neemt toe. Onderzoek wijst uit dat een derde van alle bij het Heilige Jaar betrokken bouwkundige ondernemingen zwart werkt.

Controles van februari tot augustus van dit jaar onderstrepen dat op de 2100 werknemers zeker 770 geen belasting afdragen. De Cgil, die de inspecties uitvoerde, meldt deze week dat van de 18.000 nieuwe arbeidskrachten die de bouw sinds 1997 – voor de bouwactiviteiten rond het Heilige Jaar – telt, zich slechts 2000 als vakman hebben laten registreren. Dergelijke wantoestanden hadden onderzocht moeten worden door een speciale afdeling van het ministerie van Openbare Werken. Met het oog op alle activiteiten rond het Heilige Jaar was een controledienst van 150 mensen beloofd. Dit bleef uiteindelijk beperkt tot een tiental arbeidskrachten.

De 100 miljoen gulden kostende parkeergelegenheid in de Romeinse wijk Gianicolo bij het Vaticaan komt voor de helft op rekening van de Staat. Die ontbeert echter alle controlemiddelen en dus is er geen sprake van staatsrechtelijke inbreng of autoriteit.

De discutabele behuizing voor buitenlandse pelgrims, waaraan inmiddels 700 miljoen gulden is besteed, heeft de minister van Openbare Werken ertoe gebracht een aantal projecten stil te leggen.

Reageer op dit artikel