nieuws

ir. J.J.M. Veraart, voorzitter Raad van Bestuur HBG

bouwbreed

1In de versnipperde bouwbranche zullen de marges gering blijven. Bij een laag kapitaalbedrag kan dat nog steeds goede rendementen geven, ook in de bouw. Kapitaalintensieve sectoren, zoals baggeren en projectontwikkeling, hebben hogere marges nodig en maken die ook. Onderdelen die profiteren van goede omstandigheden, zoals nu in Nederland, moeten extra goed presteren. Goede bedrijven zullen ook in slechte tijden verliezen kunnen vermijden.

2’De’ marges in ‘de’ markt zullen niet structureel verbeteren. Daar zijn geen maatregelen voor te treffen. Een bedrijf kan alleen proberen concurrenten te evenaren of te overtreffen. Dat lukt HBG op vele plaatsen, maar er moet nog veel gebeuren. Vandaar een systematisch programma van verbeteringen, synergie, technologie, ontwikkeling, marktbenadering, onderscheidend vermogen.

3HBG presenteert getrouw de realiteit, voor Groep en de onderdelen. Verwachte verliezen worden direct genomen, winsten bij oplevering. Bij een consistente, behoedzame waardering spreekt de term ‘geflatteerde voorstelling’ mij niet aan.

4HBG gaat ervan uit dat (potentiele) aandeelhouders kijken naar het verloop van de resultaten door de jaren heen, ontdaan van incidentele rugwind of problemen. Dat beeld wordt door HBG weergegeven. Over een langere periode liegen de cijfers nooit, zelfs niet bij verschillende inkleuring van dezelfde accountantsregels.

5HBG hecht er aan ook in de top technisch vakmanschap te behouden. Overigens is HBG geen traditioneel geleid bedrijf, maar een bedrijf dat zeer systematisch werkt aan een duidelijk toekomstbeeld.

Resultaten van heden steunen op prestaties in het verleden. Dat weten ook accountants. Aan hen en hun collega-ingenieurs de taak ervoor te zorgen dat het later beter gaat. Een accountant kan best een goede leider zijn, ook al kan hij geen tunnel ontwerpen.

Reageer op dit artikel