nieuws

Hypotheekoffertes voor helft te duur

bouwbreed

amersfoort – Veel hypotheekoffertes worden te duur aangeboden. Dit kan de consument honderd gulden per maand kosten en over de gehele looptijd van een hypotheek, meestal dertig jaar, wel meer dan 36.000 gulden.

Dit stelt de Vereniging Eigen Huis na een onderzoek van in totaal vierhonderd hypotheekoffertes. “Bij meer dan de helft bleek dat er een of meer goedkopere alternatieven voorhanden waren onder dezelfde voorwaarden”, zegt manager financiele en fiscale ledenservice F. Aldewereld. Volgens hem kan de schade voor huiseigenaren nog groter zijn, omdat bij Eigen Huis niet precies bekend is welke kortingen de geldverstrekkers geven bovenop het rentetarief waarmee wordt geadverteerd.

Eigen Huis bekritiseert hiermee niet alleen de banken, maar ook de tussenpersonen. “Uit de offertes blijkt dat tussenpersonen niet altijd uitgaan van de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Daaruit zou je kunnen opmaken dat het provisiebelang bij de tussenpersoon zwaarder weegt. Bij de ene hypotheekverstrekker krijgen ze nu eenmaal meer provisie dan bij de ander.”

Beperkt

Bij de banken wordt volgens de consumentenorganisatie voor eigenhuisbezitters niet altijd de geschikte hypotheek verstrekt. Hun aanbod zou te beperkt zijn en niet voldoende concurrerend. Eigen Huis vindt dat mensen die een huis kopen beter en met meerdere hypotheekverstrekkers zouden moeten onderhandelen.

Uit het onderzoek, dat plaatshad in het eerste halfjaar van 1999, blijkt bovendien dat twintig procent van de beoordeelde offertes in geen verhouding staat tot het jaarinkomen van de kopers. Er wordt te veel geld geleend, aldus Aldewereld. Eigen Huis is offertes tegengekomen waarbij mensen een hypotheek konden afsluiten van ruim zes keer het jaarinkomen. Het gemiddelde dat altijd wordt genomen om een hypotheek af te sluiten is volgens Aldewereld 3,5 keer het jaarinkomen.

Waarschuwing

De consumentenorganisatie vindt dat in een hypotheekofferte standaard een waarschuwing moet komen als mensen een hypotheek afsluiten boven 3,5 keer hun jaarinkomen. “Dat verplicht de consument om nog eens goed na te denken en de hypotheekverstrekker om open kaart te spelen, omdat de waarschuwing in de offerte staat.”

Een woordvoerder van de Rabobank, een van de grootste hypotheekverstrekkers in Nederland, meent dat het onderzoek zijn bank niet aangaat. “Omdat onze kracht juist is dat onze kantoren alle mogelijkheden en hypotheekvormen kunnen aanbieden. Bovendien werken wij niet met tussenpersonen. Wij passen de hypotheek aan op de persoonlijke omstandigheden van de aanvrager.” (anp)

Reageer op dit artikel