nieuws

Hochtief vestigt bolwerk in Frankfurt-Niederrad

bouwbreed

frankfurt – De Hochtief Prisma in Frankfurt-Niederrad is onder dak bij het CBF Commerz Fonds. De dochteronderneming van Commerz Leasing und Immobilien zal als nieuwe eigenaar eind dit jaar starten met de verhuur van het complex.

Het kantoorcomplex in bureaustad Niederrad wordt de nieuwe vestiging van alle huidige Hochtief-vestigingen in Frankfurt. Hoofdhuurder wordt Hochtief-zuidwest met achthonderd medewerkers. Ook de dochterbedrijven voor software, facility management en projectontwikkeling verhuizen naar Niederrad. Hochtief heeft met CBF Commerz een huurcontract voor twintig jaar afgesloten met een optie de termijn telkens vijf jaar te verlengen.

De Hochtief Prisma heeft na oplevering in de herfst van 2001 een bruto vloeroppervlak van 47.000 vierkante meter. Het driehoekige gebouw is uitgevoerd met een 3100 vierkante meter grote binnenplaats waar een meer en een waterval worden aangelegd. Op 44 meter boven de centrale binnenplaats sluit een glazen dak de Prisma af.

In de nieuwe vestiging in Niederrad past Hochtief voor de eerste keer grootschalig een bijzonder energieconcept toe waarbij gebruik gemaakt wordt van aardwarmte. In alle jaargetijden circuleert lucht door een onderaards kanaal dat omgeven is met grondwater. De lucht wordt verdeeld over de binnenplaats en de kantoren en heeft een dempend effect op hoge en lage buitentemperaturen. De energiekosten dalen daardoor voor de gebruikers van het gebouw aanzienlijk. De architectonische blikvanger van de Hochtief Prisma wordt een 160 meter lange en 45 meter hoge dubbele gevel van glas.

Hochtief vindt het project in Niederrad een verwerkelijking van zijn visie als systeemleider. De projectontwikkeling, het financieringsmanagement, de bouw en de verkoop komen alle uit een hand. Daarbij werd nauw samengewerkt met architectenbureau van professor Auer, Weber en partner.

Met de bouw van het Hochtief Prisma is een investering gemoeid van 258 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel