nieuws

Geen risico-inventarisatie in ongeluksfabriek

bouwbreed

den haag – De betonfabriek in Terneuzen waar op 12 juli een Duitse werknemer dodelijk verongelukte, beschikte niet over de voorgeschreven risico-inventarisatie en evaluatie (RIE). De werkgever heeft hiervoor van de Arbeidsinspectie een waarschuwing gekregen

Dat antwoordt staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op vragen van Tweede-Kamerlid De Wit (SP).

In de fabriek worden betonnen segmenten gemaakt voor de Westerscheldetunnel. Het slachtoffer, afkomstig uit het Duitse Wittenberge, raakte bekneld tussen gestapelde betondelen en een tunnelsegment dat nog in de kraan hing.

Intensiveren

Op de vraag van De Wit of dit ongeluk en het ontbreken van een RIE bij de helft van de bedrijven aanleiding geeft de controle te intensiveren, zegt de staatssecretaris geen ‘ja’ en geen ‘nee’. “De Arbeidsinspectie controleert bij inspecties van de arbeidsomstandigheden in alle gevallen de aanwezigheid van een RIE”, stelt Hoogervorst en voegt er aan toe dat “na 1 november, als de Arbowet 1998 van kracht wordt, het niet hebben van een RIE vrijwel altijd zal leiden tot een bestuurlijke boete”.

De betonfabriek die, zo laat Hoogervorst weten, inmiddels wel een geldige RIE heeft, maakte deel uit van een slinkende minderheid. Volgens het ministerie beschikken steeds meer bedrijven over een RIE. Driekwart van alle werknemers in Nederland werkt bij een bedrijf met een risico-inventarisatie en evaluatie. Hoe meer werknemers een bedrijf telt hoe hoger het percentage dat een RIE bezit. Van de ondernemingen met meer dan 100 werknemers heeft 90 procent een RIE. Bedrijven met minder dan tien mensen op de loonlijst nemen het minder nauw. Van die categorie voldoet slechts een van de drie op dit punt aan de wettelijke voorschriften.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels