nieuws

Forse streep door afvalbeleid Pronk

bouwbreed Premium

den haag – Nederlandse afvalverbrandingsbedrijven mogen van de Raad van State voorlopig weer restafval naar Duitsland uitvoeren. Daar wordt het als grondstof in beton verwerkt.

Daarmee heeft de Raad van State een forse streep gezet door het afvalbeleid van minister Pronk van Milieubeheer. Tot november 1998 had de minister nog geen problemen met de uitvoer van giftige reststoffen en residuen naar Duitsland. Immers, de Duitsers gebruiken het voor de aanmaak van betonmortel dat in oude Duitse mijngangen wordt gestort om instortingsgevaar en bovengrondse verzakkingen tegen te gaan. Maar na een tv-programma van de VPRO in 1998, waarin melding werd gemaakt van Duits gerommel met het afval, en daaropvolgende Kamervragen verbood Pronk alsnog de uitvoer.

Volgens de milieuminister werd het afval niet als nuttige bouwstof gebruikt maar gewoon als afval in de mijnen gedumpt en dat is volgens het Europese afvalverdrag streng verboden.

Een groot aantal Nederlandse afvalbedrijven, waaronder Avira in Duiven, maar ook DSM in Geleen, vecht het uitvoerverbod aan. Het gaat volgens hen wel degelijk nog steeds om nuttig hergebruik van afval als bouwgrondstof gaat.

De Raad van State oordeelde tijdens een spoedprocedure dat het aan het Europese Hof is om een definitief oordeel over Pronks uitleg van het Europese afvalverdrag te geven. Tot die tijd schorst de raad het uitvoerverbod, omdat hij van mening is dat de toepassing van het RGR-afval op “nuttig gebruik als bouwgrondstof” wijst.

Reageer op dit artikel