nieuws

Dertig

bouwbreed Premium

Het duurt dertig jaar voordat de Zuidas tot volle wasdom is gekomen. Dat zei architect Pi de Bruijn opvallend achteloos in deze krant. Dertig jaar!

We draaien de film terug en zien in 1969 een architect aanprijzen hoe mooi het zal zijn in 1999. Bij een maquette van de Bijlmer droomt hij zich een lommerrijke toekomst voor middenklasse-gezinnen. Maar hoe nu? Die gezinnen zijn er niet en de flats zijn deels alweer gesloopt. En we zien hem de Tweede nota ruimtelijke ordening aanprijzen. Ruim baan voor de auto en in vele nieuwe steden zullen twintig miljoen Nederlanders wonen.

Nee dus, zo werkt het niet.

Waren ze in 1969 dommer dan nu? Stonden ze per ongeluk even op het verkeerde been? Met hun gedurfde investeringen vonden zij zichzelf moedig, net als nu. Hoe zal het zijn als in 2029 grijsaard Pi in zijn rolstoel naar de Zuidas wordt gereden?

Reageer op dit artikel