nieuws

Deens dataregister moet bouwkwaliteit verbeteren

bouwbreed Premium

Het TI beschikt inmiddels over gegevens van 150.000 huizen en daar komen er voorlopig jaarlijks 50.000 bij. Het instituut kan over de data beschikken doordat de verkoper van een huis verplicht is een rapport over de onderhoudstoestand op tafel te leggen. Een rapportage over de milieu-investeringen in het pand is ook verplicht. TI verzamelt in het register bovendien alle inlichtingen inzake eventuele rechtszaken en arbitrages die zich rond de kopers en verkopers van de woningen hebben afgespeeld. TI ziet in het register een uitstekend instrument om de kwaliteit in de bouwsector op te krikken. “We hebben nu al een duidelijk beeld van waar zich de meeste problemen voordoen, namelijk bij de dakconstructies. De gebreken waarvan herstel het duurst is ontstaan door slechte fundering en stabilisering, waardoor de huizen verzakken”, licht projectmedewerker Gudmundsson toe. Eerder dit jaar kwam ook het Deense Bouwschadefonds al tot die conclusie. Buitenland Behalve de bouwsector kunnen ook de eigenaren en kopers hun voordeel doen met het register. “In feite gaat het erom dat de woningvoorraad overeind blijft en in waarde kan toenemen”, stelt Gudmundsson, die meldt dat in het buitenland ook belangstelling bestaat voor het register. “Een delegatie van de Nederlandse overheid was met name geinteresseerd in de energierapportages.” TI gaat actief met het register aan het werk. Nog dit jaar komt er een handleiding voor fabrikanten van bouwmaterialen en aannemers voor het herstel van bouwschades.

KOPENHAGEN – Een dataregister met informatie over de bouwkundige toestand van het hele woningbestand moet in Denemarken een bijdrage leveren aan het tegengaan van bouwfouten en energieverspilling. Dat althans verwacht het Deense research- en ontwikkelingsinstituut Teknologisk Institut (TI).

Reageer op dit artikel