nieuws

Chaos rond Groningen door werk aan wegen

bouwbreed Premium

groningen – Het grootscheepse onderhoud aan de westelijke ringweg rond Groningen zorgt al een weeklang voor een enorme verkeerschaos rond de stad. Omdat allerlei erkende sluiproutes ook nog eens tegelijkertijd op de schop gaan, is er van doorstroming geen sprake.

De verantwoordelijke wethouder K. Schuiling en zijn provinciale collega T. Musschenga zien echter geen andere oplossing dan een snelle aanpak. Deze week voert Schuiling spoedoverleg met de Groninger politie, omdat het klachten regent bij de gemeente. De werkzaamheden aan de westelijke ringweg, die volledig voor het autoverkeer is afgesloten, vallen weliswaar onder de verantwoordelijkheid van de provincie. Maar direct na de bouwvakvakantie in het Noorden is ook begonnen met werkzaamheden aan belangrijke verkeersaders als de Europaweg en het Damsterdiep, die onder gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen. Daarbij komt nog dat omleidingsroutes in de stad als de Korreweg, Eendrachtsbrug, Natte Brug en Rijksstraatweg op dit moment ook grondig worden aangepakt.

Kwaad bloed

De totale stremming van de westelijke ringweg, die zeker tot 16 september duurt, heeft bij het bedrijfsleven inmiddels kwaad bloed gezet. Hoewel de werkzaamheden ruim van tevoren bekend zijn gemaakt, werden diverse bedrijven ‘overvallen’ door de totale onbereikbaarheid. Twee gedupeerde bedrijven, McDonalds en benzinepomp Q8, claimen de ‘asfaltschade’ bij de provincie. Laatstgenoemd bedrijf, dat bijna onbereikbaar is geworden, zegt de afgelopen week een omzetdaling te hebben gehad van negentig procent. Overigens laat de provincie, als wegbeheerder, weten geen claims te zullen honoreren.

Suggesties als ware het beter geweest om rijstrook voor rijstrook te asfalteren en eenrichtingsverkeer in te stellen, wijst de provincie van de hand. “Werken in etappes duurt weken langer. De kans dat er dan ongelukken gebeuren, is veel groter. Zowel voor het verkeer als voor de wegwerkers is dit de veiligste oplossing.”

De provincie Groningen heeft heel duidelijk gekozen voor bescherming van de wegwerkers. Er is uitgegaan van een korte, maar krachtige aanpak. Door alles ineens af te sluiten is er echter wel een immense verkeerschaos ontstaan, die voor Groningen uniek is. Verkeerswethouder Schuiling bestrijdt de kritiek dat er niet voldoende overleg zou zijn geweest tussen gemeente en provincie. “De gevolgen hebben we overzien. Maar een andere aanpak is, in verband met de op handen zijnde bietencampagne, niet mogelijk. Wie het beter weet, mag het zeggen.”

Reageer op dit artikel