nieuws

Bouwopleiding alleen voor vrouwen

bouwbreed

londen – In Engeland is de eerste ploeg bouwvakkers in opleiding die louter uit vrouwen bestaat. Vijf vrouwelijke tieners met ambities op de steigers zijn als eersten begonnen aan een opleidingsproject van het National Construction College in Norfolk.

Het opleidingsinstituut startte de specifieke vrouwencursus met het idee dat wat moest worden gedaan aan het afschrikwekkende ‘macho-imago’ van bouwvakkers. De vijf studenten volgen als ploeg hun opleiding om te voorkomen dat ze worden ‘geintimideerd’ door het werken als enige vrouw tussen een groep mannen. “We hebben gemerkt dat sommige meisjes de bouw niet in willen, omdat de gedachte als enige vrouw in een groep kerels te moeten werken hen afschrikt. Daarom hebben we nu een exclusief vrouwelijke ploeg bouwvakkers geformeerd”, zegt Nigel Timmins, hoofd opleidingen aan het college.

De vijf studenten hebben een studiebeurs gekregen van ongeveer 75.000 gulden. De scholing van Amy Ashford (17) uit Folkstone wordt bijvoorbeeld gesponsord door de Britse bouwgigant Balfour Beattie. Amy wil graag ‘voorman’ worden. “Het is nu nog een nieuw, maar de mannen wennen aan onze aanwezigheid. Ik wil graag site-manager worden.”

Ginny O’Neill uit Strout is heel enthousiast, omdat ze in de voetsporen van haar vader en oom kan treden, beiden bouwvakkers. “Ik wil graag dakdekker worden. Ik heb tijdens mijn opleiding al geleerd hoe op te gaan met pneumatische boren en met kranen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels