nieuws

Betontechnologen uiterst tevreden met studievereniging

bouwbreed

zeist – In ‘De geschiedenis van de Betonvereniging’ heeft de studievereniging voor betontechnologie (Stutech) maar zes bladzijden gekregen. Toch is de vereniging springlevend. Dat blijkt wel uit de grote belangstelling voor de viering van het vijfentwintigjarig jubileum.

Het feest vond plaats in het Slot Zeist en trok meer dan de helft van de ongeveer driehonderd leden. De meeste daarvan zijn mannen, veertigers of vijftigers. Volgens ing. J. de Jong, de eerste voorzitter van Stutech, komen zij uit alle geledingen van de ‘betonwereld’, zoals het onderwijs, de uitvoerende bouw, ingenieursbureaus en overheid. “Zij hebben allemaal belangstelling voor de vereniging. Daardoor heeft de betontechniek in Nederland een brede vlucht kunnen nemen”, aldus De Jong.

Zonder commerciele bijbedoelingen heeft Stutech in de loop van vijfentwintig jaar niet minder dan zo’n zestig rapporten geproduceerd. “Dat is een fantastisch resultaat”, stelde de huidige voorzitter dr. Wim Heijnen, werkzaam bij TNO Bouw. Waar vind je een dergelijke belangeloze uitwisseling van kennis terug? Aan dit resultaat heeft nog eens bijgedragen, dat Stutech een open vereniging is, zonder ballotage. “Andere verenigingen zoals Stuvo en Stupre (de Studievereniging voorgespannen beton en de Studiekring tot ontwikkeling van het geprefabriceerde beton) zijn tot op de dag van vandaag gesloten, zij hebben nog steeds een ballotage”, aldus De Jong.

Tegenover de open interne structuur staat een wat gesloten houding ten opzichte van de buitenwereld. “Het zit wel goed met beton”, verwoordde ing. J. Holthuis van het Betoncentrum Noord-Nederland de stemming. “Maar we moeten de buitenwereld daar wel van overtuigen!” wierp drs. L. Dekker van Mebin tegen. Dat was ook de mening van T. Siemes van TNO Bouw. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar de ‘performance’ en ‘durability’ van beton.

Energie

Volgens Prof. dr. J. Bijen van Intron BV moet Stutech de komende vijf jaar vooral veel energie stoppen in de prestatiegerichte voorschriften. “Het regime voor beton wordt minder strak, het corset minder nauw. Maar daar staat de ontwikkeling van prestatie-beton tegenover”, aldus Bijen. Daarbij hoort de toepassing van derde-generatie plastificeerders en ‘visco-agents’, nieuwe hulpstoffen uit Japan. “De filosofie verandert, de aandacht verschuift in de eerste plaats naar de verwerkbaarheid, pas daarna komt de sterkte en duurzaamheid”, legt Dekkers uit. Hij verwacht veel van de Stutech studiegroep ‘Beton op Maat’. “Die zou een brug moeten slaan tussen de techneuten en de uitvoerende betonbouw.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels