nieuws

Begrip architectuur steeds breder gedefinieerd

bouwbreed Premium

Het is zover, volgens Archis nr. 9: de architect heeft niets meer te maken met gebouwen. Althans dat zou je kunnen opmaken over de aankondiging van dit themanummer over ‘objecten’. Volgens de redactie wordt het begrip architectuur steeds breder gedefinieerd. “Architecten kijken dwars door alle schalen heen; zij leiden bureaus waarin vele disciplines actief zijn; zij moeten opereren in een woud van mogelijkheden en restricties. Kortom, de architect vindt het architectenberoep opnieuw uit.” Ondertussen worden er nog wel degelijk gebouwen gemaakt, maar “dat gaat zijn eigen gang”. Het ‘object’ volgt het dictaat van het bouwproces, de financiering, de techniek, de regelgeving en de opdrachtgever. Hilarisch is het overzicht van vele tientallen gebouwen, ondergebracht in categorie n als ‘pakpapier’, ‘mengsel van materialen’ en ‘nieuwe oude gebouwen’. Terwijl een kleine groep architecten zich blijkbaar loszingt van de werkelijkheid bij het opnieuw uitvinden van het beroep, veroorzaakt de meerderheid een kakofonisch kabaal in de gebouwde omgeving. Archis, NAi/Elsevier Bedrijfsinformatie, telefoon (0314) 349888

De expressieve en constructieve mogelijkheden van glas staan centraal in het septembernummer van de Architect. De laatste jaren zijn de toepassingsmogelijkheden sterk verruimd doordat de samenstelling van het glas is gennoveerd en allerlei nieuwe bewerkingen van het oppervlak mogelijk zijn. Mooie illustraties van zeer divers werk vormen ongetwijfeld een rijke inspiratiebron voor ontwerpers. Ze vari ren van een als het ware in glas uitgehold huis tot toepassing van glas als drukstangen in een vakwerk en in geavanceerde klimaatgevels. In Nederland vormen constructeur Rob Nijsse van ABT en ontwerper/producent Mick Eekhout de voorhoede bij nieuwe toepassingen.

De Architect, ten Hagen en Stam, telefoon (070) 3045888

Reageer op dit artikel