nieuws

Amsterdam helpt bij herstel beeldbepalende bedrijfspanden

bouwbreed

amsterdam – Beeldbepalende gebouwen op oudere bedrijventerreinen moeten een opknapbeurt krijgen. Amsterdam is bereid eigenaren van bedrijven financieel te steunen. De stichting Renaval onderzoekt nu de mogelijkheden van een subsidieregeling.

Amsterdam is al geruime tijd bezig met het opknappen van een aantal oudere terreinen. Op de bedrijfsterreinen Schinkel en Amstel I en II wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. Het steekt de gemeente dat na het opknappen van wegen en parkeerterreinen gebouwen er verwaarloosd bij blijven staan. “Slecht onderhouden gebouwen aan de ingang van een terrein of verwaarloosde maar wel opvallende gebouwen kunnen zo’n nieuw ingericht terrein weer helemaal omlaag halen. Daarmee worden de investeringen door de gemeente in feite teniet gedaan. Dat proces willen wij omkeren,” aldus een woordvoerster van de gemeente.

Subsidie

Het herstel van gebouwen in Amsterdam-Noord geldt als goed voorbeeld. Daar kwam in de jaren negentig, na het wegvallen van de scheepsnieuwbouw, Europees geld beschikbaar voor herinrichting van terreinen en herstel van gebouwen. De stichting Renaval verzorgde de uitvoering van de subsidieregeling. Een investering van zes ton aan overheidssubsidie heeft daar geleid tot een totale investering van 2,3 miljoen gulden in het uiterlijk van gebouwen, aldus directeur P. Dortwegt.

“De overheid kan echt stimulerend optreden, dat blijkt uit de ontwikkelingen in Noord. Maar de oude regeling kunnen we niet zo- maar naar grote delen van de stad uitbreiden. Dan wordt het financieel en wat betreft uitvoering onbeheersbaar.” Dit najaar wordt bezien of een sluitende regeling mogelijk is. Renaval zou daarbij graag zien dat ook het gebruik van duurzame materialen wordt gestimuleerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels