nieuws

Algen gedijen goed op geisoleerde gevels

bouwbreed

dubendorf – Warmte-isolatie bevordert bij bepaalde bouwconstructies algengroei op gevels. Dat blijkt uit een onderzoek van het instituut voor materiaalonderzoek Empa uit het Zwitserse Dubendorf. Algengroei doet zich vooral voor bij gevels met buitenisolatie en met een luchtspouw. De algen gedijen goed in dauw die op de genoemde gevels sneller en vaker neerslaat. De aanslag verdwijnt alleen met middelen die het milieu bederven.

Gevels met buitenisolatie of een luchtspouw hebben een relatief dunne buitenschil die ’s nachts snel afkoelt. Daardoor daalt de temperatuur van de gevel ook tijdens het stookseizoen beneden die van de omgevingslucht. Niet zelden daalt de temperatuur tot onder het dauwpunt. Daardoor slaat dauw neer. Empa stelde vast dat op gevels met buitenisolatie tussen september en maart dauw neerslaat. Bij slecht geisoleerde gevels gebeurt dat alleen tussen september en oktober. Hoe dikker de gevel, des te kleiner de kans op dauwvorming.

De Zwitserse onderzoekers verrichten met leveranciers van gevelsystemen, verffabrikanten en producenten van bestrijdingsmiddelen momenteel studie naar algenbestrijding. Het onderzoek richt zich op de omstandigheden waarin dauw neerslaat. De locatie geeft hierbij de doorslag. De gevel van vrijstaande gebouwen koelt sneller af dan die van een rijtjeswoning. Vooralsnog wordt algengroei bestreden met organische middelen die en algen en schimmel weren, maar ook het milieu schaden.

Reageer op dit artikel