nieuws

Wolmanzouten verboden als verduurzamingsmiddel

bouwbreed

den haag – Vanaf 1 januari is het verboden hout te verduurzamen met wolmanzouten, die koper, chroom en eventueel arseen bevatten. De houtimpregneerbedrijven vinden dat onterecht en zullen bezwaar maken.

Het besluit is genomen door het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB). Het verbod geldt voor al het hout, dat in contact kan komen met grond of water. Met wolmanzouten verduurzaamd hout mag dus ook niet meer worden toegepast in gevels, beschoeiingen of hekwerk. De enige uitzondering is hout onder een dak, omdat het tegen regen is beschermd. Ook voor speeltoestellen en de consumentenmarkt is gewolmaniseerd hout voortaan taboe.

De Vereniging van Houtimpregneerinrichtingen in Nederland (VHN) reageert verontwaardigd. “Het middel is toxisch. Maar het verbod is gebaseerd op modelberekeningen. Het is nooit in de praktijk gemeten en aangetoond dat de stoffen in kinderen en het grondwater terecht komen”, stelt ing. C. Boon, voorzitter van de VHN.

Vliegassen

“We zullen zeker bezwaar aantekenen. De grondslagen van het besluit zijn onvoldoende. Het CTB heeft nagelaten de voordelen mede in beschouwing te nemen. Gewolmaniseerd hout gaat drie tot vijf keer zo lang mee. Daarna kan het in de AVI verbrand worden. Alles moet een keer naar de verbrandingsinstallatie. De vliegas kan vervolgens als bouwstof worden hergebruikt, tenzij hij niet voldoet aan de eisen van het Bouwstoffenbesluit. Dan moet het gebruik van die vliegassen worden verboden, niet de toepassing van wolmanzouten voor het verduurzamen van hout”, vindt Boon.

“Eerst werden onze investeringen in milieuverantwoord verduurzamen aangemoedigd. Dat wordt door het verbod van het CTB in een klap onderuit gehaald. Dat is onverteerbaar, het lijkt nergens op. Bovendien is het wonderlijk dat de import niet wordt verboden. Brussel moet akkoord gaan met een invoerverbod, dat is niet erg waarschijnlijk”, aldus Boon.

Lijnrecht tegenover de VHN staat de Stichting Natuur en Milieu. Volgens M. Koene neemt de hoeveelheid met koper, chroom en arseen verduurzaamd hout in de afvalstroom sterk toe. “Wij zijn natuurlijk blij, maar er is meer nodig. Met wolmanzouten geimpregneerd hout moet wettelijk worden aangemerkt als gevaarlijk afval.”

Reageer op dit artikel