nieuws

‘Winnen van energie in en om woning pure noodzaak’

bouwbreed

Vervolg van pagina 1 ede – Martin Idema heeft een systeem uitgevonden waarmee energie kan worden gewonnen uit tocht, de ‘energysnail’. Komende week wordt duidelijk of Idema’s idee praktisch uitvoerbaar is.

Voor zijn idee ontving hij de energie-conversieprijs 1998. In het kader van het Lange Termijn Onderzoek Gebouwde omgeving (LTOG) laat de Novem het systeem onderzoeken. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de tocht, maar ook naar de invloed van warmteverschillen. “Opgewarmde lucht wil altijd naar een plaats met koelere lucht. Waar lucht stroomt, kun je een ventilator laten draaien”, stelt Idema. Samen met Ton van de Bunt heeft Marten Idema een bedrijf opgericht, Spiral Ventures BV. Ze kennen elkaar al heel lang.

Centrale schacht

Het is geen toeval dat Van de Bunt als makelaar vijf jaar geleden een energiezuinige woning verkocht aan Idema. Deze ligt direct achter de geluidswal langs de autosnelweg. “Wij gebruiken nog maar 900 kubieke meter gas. Dat komt door de goede isolatie en warmteterugwinning in deze woning die is ontworpen door architect Lindeman”, licht Idema toe. Het is een normale eengezinswoning in een rij. In het hart bevindt zich een centrale schacht, van waaruit warme lucht in de vertrekken wordt geblazen. “Geen radiatoren, geen buizen, niets. De woning houdt de warmte bijzonder goed vast. Als we de verwarming ’s avonds om negen uur afzetten, is het ’s morgens nog achttien graden, hoe hard het ook vriest”, zegt een tevreden bewoner. Een klein nadeel is, dat de temperatuur in de slaapkamer in een hete zomer soms oploopt tot boven de dertig graden.

Idema is van huis uit elektro-akoesticus. Dat wil zeggen, dat hij zich altijd heeft beziggehouden met de reproductie van geluid. “Daarbij gaat het om de kwaliteit en de verstaanbaarheid in de huiskamer, maar ook buiten, op vliegvelden en in stationsgebouwen. Tegenwoordig besteed ik meer aandacht aan de reductie dan aan de reproductie.”

Efficient

Via elektriciteit en geluidsreductie kwam Idema bij de energiewinning terecht. “Het is efficient om energie te winnen op de plek waar je het nodig hebt, maar een windmolen direct naast een woning maakt te veel herrie. Ondertussen giert de wind om het huis en als je de ramen opendoet, wapperen de gordijnen. De tocht wordt door de woning heen gezogen. Bij een windmolen is sprake van stuwdruk, met een groot verlies langs de schoepen. Dat is niet zo bij tocht.” Het winnen van energie in en om de woning is volgens Idema geen idealisme, maar pure noodzaak. Hij denkt dat het efficienter is het per woning te doen, met een warmtepomp, warmteterugwinning, misschien zonne-energie. “Boven Nederland zit meer energie in de wind dan in de zon, daar ben ik van overtuigd.”

Voor gebieden met meer zon dan wind stelt Idema grote centrales voor, die bestaan uit een heel grote schijf en een soort schoorsteen. De zon verwarmt de lucht onder de schijf, die door de schoorsteen trekt en een turbine aandrijft.

Spiral Ventures noemt het systeem voor het winnen van energie uit tocht de ‘energysnail’. Het bestaat uit een inlaat bij de nok van het dak, een ‘slakkenhuis’ dat werkt als venturi (versneller van de luchtstroom), een dynamo met inverter (voor de omzetting van 24 Volt naar 220 Volt) en een uitlaat bij de dakgoot. Er blijft slechts een vraag over: waarom slaat de voordeur nog steeds dicht?

De ‘energysnail’ voor het winnen van elektriciteit uit tocht, geinstalleerd onder de nok van een eengezinswoning. Linksboven de luchtinlaat, rechtsonder de luchtuitlaat, in het midden het ‘slakkenhuis’ voor het versnellen van de tocht en de dynamo.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels