nieuws

‘Vroeg opstaan zwemmers voorbeeld voor personeel’

bouwbreed

son – Trots? Wat heet? “We lopen hier allemaal te glimmen.” Bouwondernemer Pieter Knaapen deelt in de vreugde over de gouden successen van de Nederlandse zwemploeg bij de Europese kampioenschappen in Istanboel.

Zes keer goud voor Pieter van den Hoogenband, drie keer voor Marcel Wouda, en twee gouden plakken voor Inge de Bruijn. Een nooit eerder vertoonde prestatie van een Nederlandse zwemploeg. Knaapen sponsort de Stichting Topzwemmen Zuid Nederland. Al zes jaar. Mede dank zij hem kon Pieter van den Hoogenband regelmatig hoogtetrainingen uitvoeren, ervaring opdoen in internationale wedstrijden, en was zwemvereniging PSV in staat een toptrainer als Jacco Verhaeren aan te trekken.

De Knaapen Groep is gevestigd in Son ten noorden van Eindhoven en houdt zich vooral bezig met onderhoud en renovatie van woningen. Tot de groep behoren Paternotte in Amsterdam, Serci-Call, Wieka (voor vijftig procent) en twee installateurs van bliksemafleidingsapparatuur, LAB en Rodam. De gezamenlijke loonlijst telt ongeveer 250 medewerkers.

“Ik heb een zwak voor jonge mensen die om vijf uur ’s morgens hun bed uit moeten en zich jarenlang enorme inspanningen moeten getroosten om topprestaties te kunnen leveren”, motiveert de algemeen directeur van de Knaapen Groep zijn voorkeur voor de zwemsport. Zijn vriendschap met Cees-Rein, de vader van Pieter van den Hoogenband, bracht Knaapen met deze sport in contact. Maar doorslaggevend voor de sponsoring was toch de inzet van de zwemmers. Dat vroege opstaan en de zware trainingsarbeid, daaraan kon zijn personeel een voorbeeld nemen. Daarom koos hij voor de zwemsport: voor de interne motivatie, de uitstraling die de zwemsuccessen hebben op zijn werknemers. “En het werkt”, verzekert hij. “Mensen spiegelen zich graag aan succes.”

Voor het opbouwen van externe naamsbekendheid is zwemmen niet direct de aangewezen sport om te gaan sponsoren, bevestigt Knaapen. Toch merkt hij dat ook buiten de deur – vooral in de zuidelijke contreien – begint door te dringen dat zijn bedrijf betrokken is bij de doorbraak van de Nederlandse topzwemmers.

Reageer op dit artikel