nieuws

Vondst gevelreiniger levert prijs op voor landhuis

bouwbreed Premium

hilversum – De bewoners van het imposante buitenhuis Middlesex in Hilversum hebben zich veel moeite getroost om de historische waarden van hun huis in alle glorie te herstellen. Deze inspanningen hebben het echtpaar Barnstijn de Pas Op-trofee opgeleverd van de Stichting Hilversum Pas Op!, die sinds 1981 ijvert voor behoud van panden met grote historische en architectonische betekenis.

Periodiek reikt de stichting de trofee uit aan inwoners van Hilversum die hun bijzondere behuizing op adequate wijze weten te onderhouden. Middlesex is een kast van een huis aan de Soestdijkerstraatweg, met muren van een halve meter dik, de vensters gehuld in ijzeren traliewerk. Een imposant bouwwerk, prachtig om te zien, dat in 1921 door de Engelse architect J. London werd ontworpen.

London bouwde het massieve landhuis voor eigen bewoning, hield er kantoor en doopte het opmerkelijke pand Middlesex. Toen het echtpaar Barnstijn vijfentwintig jaar geleden het te koop staande pand inspecteerde, was het meteen verkocht. Wel waren ze destijds over de buitenkant van het huis minder te spreken.

Dissonant in het verder zo klinkende geheel waren namelijk de geverfde gevels. De waterwerende toplaag werd ooit door de weduwe London aangebracht om het door hoge bomen omgeven huis minder vocht te laten opnemen en een wat lichter aanzien te geven. Herhaalde malen schakelde Barnstijn reinigingsspecialisten in om de gevels te ontdoen van wat een silicaat-product bleek te zijn. Allemaal weggegooid geld.

Hardnekkig

Toen Van Erven Reiniging uit Lelystad zich aandiende, kregen de gevels na jarenlange ergernis eindelijk hun oorspronkelijke, donkerrode kleur terug. Weliswaar pas na veel getob en gemodder, want met de eerste poging, tien dagen werk, was slechts 30 procent van de verf verwijderd.

Directeur D. van Erven: “We hadden een proefstuk gezet op een deel waar die hardnekkige verf nou net niet zat, en dat ging als een tierelier.” Het bedrijf kreeg de vrije hand om verder te experimenteren. Uiteindelijk werd het pand met een Noors mineraal (kwartsvrij zand) gestraald. Door middel van een lage straaldruk en met toevoeging van water werd een slijpend effect verkregen, en dat bleek de remedie.

Met heel weinig druk en heel veel product, zegt Van Erven, is het gelukt, zonder inslag te veroorzaken. “Want dat mocht beslist niet. We doen dit werk al vanaf 1938, maar zoiets hardnekkigs had ik nog nooit meegemaakt.” De gevelreinigers, van huis uit metervreters, konden door die lage straaldruk van slechts 1 bar niet meer dan een vierkante centimeter tegelijk bestrijken, wat neerkwam op reiniging van een meter of vijf per dag. Om kierewiet van te worden, maar Van Erven had gelukkig een medewerker met jobsgeduld in huis. Het echtpaar Barnstijn is nu compleet gelukkig met zijn fraaie buitenhuis.

H. Barnstijn is zichtbaar trots op zijn landhuis, dat dankzij de inspanningen van gevelreiniger Van Erven in oude glorie kon worden hersteld. Foto: Dijkstra

Reageer op dit artikel