nieuws

Splinternieuwe congreshal al in verval

bouwbreed

paramaribo – De omstreden congreshal in het historische hart van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo vertoont kort na opening tekenen van verval. Zwervers en dieven bevolken het gebouw en gebruiken het als openbaar toilet. Het dak, in de volksmond ‘de plastiek doos’, blijkt zo lek als een zeef en kan via een niet-afgesloten zijdeur ongestoord worden betreden.

Met de bouw van de hal, een ontwerp van de vooraanstaande architect Arie Verkuyl, werd eind vorig jaar begonnen. De bijna failliete regering-Wijdenbosch vond het noodzakelijk, omdat in maart van dit jaar Caraibische regeringsleiders naar Paramaribo zouden komen. Het leverde een storm van kritiek op, temeer omdat het immense, modern ogende gebouw werd neergezet temidden van de historische houten panden op het al even historische Onafhankelijkheidsplein. Bovendien is nooit bekend gemaakt wat het de staatskas heeft gekost. Schattingen varieren van 600.000 tot een miljoen gulden.

In recordtijd werd de hal opgetrokken. Dat wreekt zich nu. Grote delen staan blank sinds kort na opening een deel van het dak wegwaaide en de aannemer heeft verzuimd op cruciale plaatsen dakgoten aan te brengen. Een deel van het podium is verdwenen, evenals de vloerbedekking. In de Surinaamse media is hevige kritiek geuit op deze vorm van kapitaalvernietiging.

Reageer op dit artikel