nieuws

Plan voor luchthaven in la van concurrent Duitse justitie vindt bouwtekeningen van IVG bij Hochtief

bouwbreed Premium

berlijn – De Duitse justitie heeft op de kantoren van Hochtief de bouwplannen voor de bouw van Berlin Brandenburg Airport van concurrent IVG ontdekt. De vondst wordt bevestigd door ontwikkelingsmaatschappij PPS, die in opdracht van drie Duitse overheden de toewijzing van het miljardenproject afwikkelt.

Hochtief dacht de opdracht tot de bouw van de nieuwe luchthaven al binnen te hebben, maar werd teruggefloten door het Oberlandesgericht. Aanleiding was een klacht van de Bonner investeringsgroep IVG over de wijze waarop de gunning verstrekt was.

De IVG wees de rechtbank op diverse vreemde dubbelfuncties en kreeg het merkwaardige gevoel dat concurrent Hochtief gedetailleerd van alle plannen op de hoogte was.

Invallen

De Duitse justitie nam de verwijten van de IVG-groep serieus en deed vanaf begin juli op tal van plaatsen invallen. Zo werd huiszoeking gedaan in de woning en kantoren van directeur Wilhelm Bender van de luchthaven in Frankfurt. De grootste luchthaven van het Europese continent heeft er groot belang bij om een stevige vinger in de pap te krijgen in de ontwikkeling van Berlin Brandenburg Airport.

Medewerkers van luchthaven Frankfurt kregen daarom in hun vrije tijd volop de ruimte om hardop mee te denken in de Berlijns adviesgroep WIB, die via de te privatiseren Berlin Brandenburg Flughafen Holding een zwaar stempel drukte op de visie van de drie betrokken Duitse overheden. De BBF Holding is een samenwerkingsverband voor het beheer van de huidige drie Berlijnse vliegvelden (Tegel, Tempelhof en Schonefeld) van de bondsregering, deelstaat Brandenburg en de stad Berlijn.

Koppen rollen

In de kluwen van de door justitie te ontwarren belangenverstrengeling rollen de eerste koppen. De Berlijnse senator van Financien Annette Fugmann-Heesing (SPD) heeft tegen haar zin onder politieke druk haar commissariszetel van de de BBF Holding moeten neerleggen.

De bewindsvrouw bleek als lid van de raad van toezicht bij de bankmaatschappij Berlin (onderdeel van het Hochtief-consortium) plotseling aan twee zijden van de onderhandelingstafel advies te geven. Senator Jurgen Klemann (CDU) besloot daarop, om niet bij de toewijzing van de sanering van het Olympisch stadion in de problemen te komen, zijn functie bij Landesbank Berlin op te geven.

Kandidaat

De Essener bouwreus Hochtief blijft ondanks alle turbulentie kandidaat voor de bouw en het beheer van de nieuwe Berlijnse luchthaven. Het concern dat over 48 procent van de aandelen Balast Nedam beschikt rekent zich in de tweede ronde als ervaren vliegveldbouwer uiterst goede kansen toe. Zo legt Hochtief momenteel de laatste hand aan de grote internationale luchthaven van de Griekse hoofdstad Athene. Tevens bouwt het concern het hoofdgebouw van de enkele jaren geleden door brand verwoeste luchthaven Dusseldorf.

De beleggers aan de beurs in Frankfurt schatten de kansen geringer in en veroorzaakten dat de koers van de aandelen Hochtief gisteren acht procent daalden. Het consortium rond de investeringsgroep IVG denkt met de luchthaven van Wenen in de gelederen goede kaarten te hebben om de Berlijnse opdracht binnen te halen en wijst een eventuele samenwerking met Hochtief resoluut af.

Reageer op dit artikel