nieuws

Kerk wil van infraroodverwarming af

bouwbreed

den haag – De gereformeerde Fonteinkerk in Voorburg wil af van zijn ultramoderne verwarmingssysteem met ‘MDP-stralingspanelen’. De kerk spande een kort geding aan tegen installatiebedrijf BLS, dat op zijn beurt de zwartepiet doorschuift naar de leverancier van het revolutionaire infrarood-verwarmingssysteem, De Ruiter Heating Systems (RHS).

De kerk wil haar geld terug en eist dat BLS de verwarming weghaalt. BLS wil dat de leverancier voor de schade opdraait als de kerk gelijk krijgt van de rechter. De leverancier zegt geen kans te hebben gehad de boel alsnog op orde te brengen.

Volgens de kerk is BLS als aannemer aansprakelijk voor het falen van het systeem. BLS zegt dat de fout grotendeels ligt bij leverancier A. de Ruiter. Deze ‘chemisch fysicus’ ontwikkelde elektrisch gevoede verwarmingspanelen met gecoate glazen platen die ‘lange’ infrarode stralen afgeven. De stralen verwarmen objecten in de ruimte, en de objecten geven die warmte weer af aan de lucht in de ruimte. Het systeem zou erg veel energie besparen, mooi zijn om te zien en geen droge lucht veroorzaken, waardoor het ook in verzorgingstehuizen en dergelijke wordt toegepast.

Conventioneel

De ‘verwarmingscommissie’ van de kerk was enthousiast en bestelde het tegen het advies in van BLS. Het installatiebedrijf, waarvan de directeur gereformeerd is, zag meer in een conventioneel verwarmingssysteem. Maar omdat de orderportefeuille van BLS niet bepaald uitpuilt, nam het bedrijf toch de installatie op zich van het nieuwe verwarmingssysteem en gaf daar zelfs een garantie voor af.

Vorige herfst begon de aanleg van het systeem. Toen het in januari werd opgeleverd bleek de infraroodverwarming niet aan de verwachtingen te voldoen. Ook waren er inmiddels ruzies ontstaan tussen BLS en de verwarmingscommissie van de kerk. De commissie, waarvan de voorzitter architect is en waarin ook een werktuigbouwkundige zit, zou zelf met bouwtekeningen op de proppen zijn gekomen. Volgens BLS, werden de plannen van de commissie continu bijgesteld, waardoor vertragingen ontstonden. BLS legde het werk zelfs tijdelijk neer na een geschil over ‘meerwerk’.

Inmiddels heeft de uitvinder en producent van het verwarmingssysteem De Ruiter al toegegeven dat hij een rekenfout heeft gemaakt. Hij verklaarde zich ter zitting bereid het systeem alsnog werkend te maken. Zijn advocate tijdens de zitting: “De Ruiter staat nog steeds voor tweehonderd procent achter het systeem en wil onmiddellijk aan de slag”. De Ruiter zou inmiddels nieuwe platen hebben klaarstaan.

Ultimatum

De kerk had BLS en De Ruiter al eerder gemaand te zaak te redden en een ultimatum gesteld waaraan De Ruiter niet kon voldoen (3 april). Hij kon toen niet aan glas komen. De kerk had toen een laatste ultimatum gesteld op 8 april. Rechter mr. A. van Delden gaf al een schot voor de boeg, toen hij opmerkte dat de verwarmingscommissie een en ander wel erg ‘hoog op de poot’ had gespeeld. De rechter vond dat als men een dergelijk revolutionair verwarmingssysteem laat aanleggen daar vanzelfsprekend risico’s aan zijn verbonden. Hij vond dat de kerk haar ultimata wel erg strak had gesteld.

De oplossing die de kerk wil, geld terug (vele tienduizenden guldens), lijkt ook moeilijk uitvoerbaar. Volgens de advocate van BLS zou dat het faillissement van het bedrijf betekenen. Ook De Ruiter zegt daar geen geld voor te hebben. Zijn advocate vindt dan ook dat haar client gewoon door de kerk in de gelegenheid moet worden gesteld het karwei af te maken. “Dan is er toch niets aan de hand, dan is toch iedereen blij?”

De advocaat van de kerk reageerde daar niet op. De kerkcommissie zou niet meer in het avontuur geloven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels