nieuws

Hochtief realiseert eindelijk weer groei in eigen land

bouwbreed

essen – Hochtief heeft in de eerste helft van het jaar de bouwprestatie in eigen land weer opgevoerd. De productie van de Essener bouwreus steeg met 6,9 procent tot een waarde van 3,63 miljard gulden. Daarmee is de in 1996 ingezette neergaande tendens gebroken.

Hochtief startte de eerste zes maanden in Duitsland projecten ter waarde van 4,05 miljard gulden. Dat is 25,7 procent meer dan in de eerste helft van 1998. Het binnenlands orderbestand was eind juni goed voor 7,68 miljard gulden. Voor het buitenland staat 7,11 miljard in de boeken.

De totale bouwprestatie van Hochtief nam in de periode van januari tot juli met 7,5 procent toe tot 7,13 miljard gulden. Het volume aan begonnen projecten steeg met 19,6 procent tot 7,39 miljard gulden. Het aantal medewerkers steeg met twee procent tot 37.627.

De ingezette herstructurering van Hochtief is nog in volle gang. Het aandeel van 42 procent in de Turkse maatschappij Garanti-Koza werd terugverkocht aan de Koc-groep. Ook deed het concern de deelneming in Deilmann Haniel van de hand.

De regionaal opgebouwde structuur is vervangen door een op functies gerichte organisatie met de kernvelden Building, Civil, International en Airport. Building haalde zij aan zij met de toparchitecten Norman Foster en Renzo Piano twee grote opdrachten in Keulen binnen: een kantoor- en handelshuis voor een verzekeringsmaatschappij en een groot warenhuis. Bij nieuwbouw voor de wiskundige faculteit van universiteit Garching heeft Hochtief tevens de planning en financiering op zich genomen.

Civil werpt zich onder andere op de eerste toltunnel in Duitsland onder de Trave in Oostzeestad Lubeck. International kreeg via Leighton Asia de opdracht tot een spoorwegproject in Hongkong en bouwt eveneens een deel van de hogesnelheidsspoorlijn door de Kanaaltunnel. De divisie Airport probeert in eigen land andermaal de opdracht voor de nieuwe luchthaven van Berlijn binnen te slepen. In Dusseldorf verrijst een nieuw terminalgebouw. In Athene verwacht Hochtief in maart 2001 de nieuwe luchthaven van de Griekse hoofdstad op te leveren.

Reageer op dit artikel