nieuws

Het ideale huis is zo

bouwbreed

flexibel als een panty

Dolf Dukker

den haag – Niet meer verhuizen. Het flexibele huis laat zich zonder al te ingewikkelde ingrepen aanpassen aan elke volgende levensfase. De Consumentenbond speelt in op veranderingen van de woningmarkt naar een vraagmarkt.

In het augustusnummer van de Consumentengids publiceert de bond een checklist met 55 onderwerpen die huizenkopers in staat moet stellen een woning te kiezen die “zich naadloos kan aanpassen aan veranderende leefsituaties”. “Het ideale huis zou zo flexibel moeten zijn als een panty”, schrijft de bond.

Om dat ‘ideale huis’ binnen bereik van de gemiddelde woonconsument te brengen wil de Consumentenbond woningzoekenden helpen hun eisen kracht bij te zetten. Met kopers en huurders die weten wat ze willen, zal eerder en in sterkere mate rekening worden gehouden, is het idee van de bond achter de checklist.

Privacy

De lijst is verdeeld in zes aandachtsgebieden: privacy, multifunctionaliteit, bergruimte, keuken, apparaten, en extra licht en ruimte. Onder privacy behandelt de bond de bereikbaarheid van de verschillende vertrekken zonder andere woonruimtes te betreden. Multifunctionaliteit is vertaald in afmetingen, aansluitpunten, mogelijkheden tot samenvoeging, splitsing, aanbouw en extra verdieping. Bij bergruimte attendeert de bond onder meer op de onzichtbaarheid van schuine wanden op plattegronden. (“Voordat u het weet tekent u er een mooie kast die in de praktijk niet past.”)

De meeste aandachtspunten hebben betrekking op de keuken. Waar je bijvoorbeeld op moet letten als je liever in een afgesloten keuken wilt eten.

Een kwart van alle huishoudens vindt dat er meer ruimte zou mogen zijn voor ‘elektrische dienstboden’, wijzen de samenstellers van de checklist op de ruimtelijke consequenties.

Extra licht en ruimte door van een serre of vide kan ook betekenen: extra hoge energierekeningen en meer geluidsoverlast. Kijk dus naar de isolatie en de ventilatie van deze voorzieningen. Ook adviseert de bond bewoners te letten op het schoonmaken van ramen en lichtkoepels. “Vertrouw niet op de belofte van de bouwer dat regen de koepel voldoende schoon zal houden.”

Reageer op dit artikel