nieuws

Dertig jaar tol op private Alpenklim

bouwbreed

berlijn – De Duitse bouwindustrie wil vanaf 2005 dertig jaar lang 4,50 gulden tol heffen op iedere personenwagen die gebruik maakt van de zes banen brede Alpenklim in de snelweg A8 tussen Stuttgart en Munchen.

Vrachtwagens moeten rekenen op 22,40 gulden. De Alpenklim wordt ,als de bouwindustrie met de bondsregering tot een akkoord komt, het eerste stuk snelweg in Duitsland dat met private financiering is verbeterd of aangelegd.

De Alpenklim is met dagelijks passerende 55.000 voertuigen een belangrijke schakel in het oost-westverkeer in het zuiden van Duitsland. De passage geldt als lastig en bron van talrijke verkeersongevallen. De aanpassing van het traject staat op een lijst van veertien projecten die door de bondsregering via private financiering versneld wil uitvoeren. In ruil mogen de geldschieters een periode tol heffen. In totaal is met de voor te financieren projecten een bouwsom van 6,3 miljard gulden gemoeid.

Om aanleg en het beheer van de acht kilometer lange Alpenklim tussen Muhlhausen en Widderstall rendabel te maken betrekt de Duitse bouwindustrie in haar plannen ook het aansluitende 23 kilometer lange wegvak Widderstall-Ulm-West.

De bouwtijd is vastgesteld op vier jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels