nieuws

‘Winterwerkloosheid is een vast bedrijfsrisico’

bouwbreed

amsterdam – Het niet door kunnen werken in de winter behoort tot een vast bedrijfsrisico gerekend te worden. Dat stelt eenderde van de vijftienhonderd bedrijven die actief zijn in de stukadoors-, afbouw- en terrazzo-/vloerensector.

Dat heeft het EIB opgetekend na een onderzoek in deze sector in opdracht van de Sectorraad Afbouwbedrijfstakken.

Nog een derde deel van de bedrijven ondervindt nauwelijks enige nadelige invloed van het winterseizoen. Van de overige 33,3 procent van de ondernemingen heeft ruim tien procent van de bedrijven in de kleinste grootteklasse (tot vijf werknemers) last van de winterwerkloosheid tot meer dan vijftig procent van de bedrijven met meer dan honderd werknemers.

In het seizoen 1997/1998 werden ruim 830 van de 13.340 toen werkzame personen werkloos. Per werknemer zat men gemiddeld 45 dagen werkloos thuis. De bedrijven werden gemiddeld geconfronteerd met 130 winterww-dagen. De kleinste bedrijven zagen dat seizoen zeventig werkdagen verloren gaan. Ondernemingen tot twintig werknemers telden 104 ww-dagen, terwijl de bedrijven boven honderd werknemers 571 winterww-dagen telden. Dat waren overigens maar vier bedrijven.

Voor zover er wel maatregelen worden genomen om zo lang mogelijk te kunnen doorwerken, zijn het vooral de grotere bedrijven die daartoe pogingen in het werk stellen. De meest toegepaste maatregel betreft het afschermen van de werkzaamheden. Drie op de tien bedrijven verschuiven in overleg met de opdrachtgever daartoe geschikt werk naar de winter. Andere mogelijkheden blijken in deze branche nauwelijks aanwezig.

Reageer op dit artikel