nieuws

Wens wijlen Aldo van Eijck gaat postuum in vervulling

bouwbreed

borger – De plannen voor het nieuwe Hunebedmuseum in Borger zijn klaar. Onlangs presenteerden het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum (NHI), de provincie Drenthe en de gemeente Borger-Odoorn het definitieve ontwerp, dat afkomstig is van het architectenechtpaar Aldo en Hannie van Eijck.

De wens van Aldo van Eijck om nog eens een museum te ontwerpen, vormde de aanleiding voor de samenwerking. Wrang genoeg overleed de architect begin dit jaar.

Het Hunebedmuseum komt bij het grootste hunebed van Nederland in Borger te staan. Van meet af aan hadden de planmakers een laag en langgerekt gebouw voor ogen.

Binding

De puntige daken doen denken aan Drentse boerderijen en versterken de binding met het landschap.

Het ontwerp voorziet in een gebouw van 1700 vierkante meter bestaande uit drie niveaus. Het museum bevat onder andere een expositieruimte, auditorium en wisselexpositieruimte. Het auditorium wordt hellend gemaakt. De expositieruimte komt op een meter beneden het maaiveld te liggen zodat het gebouw buiten laag blijft met hoge binnenruimten.

Opmerkelijk

Een ander opmerkelijk detail vormt de drieledige grote hal, gevormd door twee, lichtgebogen lange ruimten onder een hoog dak met gefilterd licht via lichtkokers. Daartussen is plek voor een kolossale maquette van een hunebed onder een groot glazen dak.

Onder het glazen dak zijn twee podia aangebracht zodat bezoekers de maquette ook van boven kunnen bekijken. De hal is een ruimte waarin verschillende elementen van de tentoonstelling kunnen worden ondergebracht.

Niet bekend

Reageer op dit artikel