nieuws

Vakantie (V)

bouwbreed

Mooi: het negentiende eeuwse hotel op de bergpas, van grijze steen zoals het omringende land, hoge groene kappen erop en ontelbare balkonnetjes van krulijzer, een imposant blok op ijle hoogte, waar ooit zogenaamd gekuurd werd maar vooral geflirt, zoals in De Toverberg, met een kronkelend spoorlijntje als enige levenslijn.

Lelijk: het skidorp in de bergkom, mengelmoes van gebouwtjes, met donker hout betimmerd of wit gestuukt, met balkons als opengetrokken lades van een kast die inderhaast door dieven is geplunderd. En zo staan de gebouwen er ook bij: alles overhoop gehaald, schots en scheef verspreid over een zo groot mogelijk gebied, fall out van bouwwoede temidden van reusachtige littekens die kale skihellingen in het landschap hebben getrokken.

Ergo: We kunnen er niets meer van. De kunde om gewoon goed te bouwen is deze eeuw verloren gegaan.

U vindt dat een generalisatie? Dan volgende keer meer.

Reageer op dit artikel