nieuws

Statiegeld om duurzaam bouwen af te dwingen

bouwbreed Premium

tilburg – Het Dubocentrum is niet enthousiast over het initiatief van de gemeente Tilburg om een dubo-waarborgsom op bouwgrond te heffen. Hiermee wil Tilburg afdwingen dat particulieren overgaan tot duurzaam bouwen. “Het is het sanctioneren van duurzaam bouwen, terwijl wij liever zien dat dit juist wordt gestimuleerd.”

De woordvoerster van het Dubocentrum reageert hiermee op het voornemen van Tilburg om kopers van bouwgrond bovenop de grondprijs een waarborgsom van 10.000 gulden te laten betalen. Zij krijgen dit bedrag pas terug als blijkt dat ze bij de bouw voldoende rekening hebben gehouden met het milieu.

Zaken als goede isolatie, het gebruik van regenwater en het plaatsen van zonnecollectoren zijn daar voorbeelden van, waarbij met de bouw rekening moet worden gehouden.

“De gedachte is vergelijkbaar met het statiegeld-systeem voor lege flessen. De teruggave van de fles is te beschouwen als het leveren van een tevoren afgesproken milieuprestatie. Deze wordt beloond door het teruggeven van het eerder ingehouden statiegeld”, zo legt de gemeente Tilburg het voorstel uit.

Afspraken

Bij de grondoverdracht worden over de maatregelen afspraken gemaakt. Na de bouw kijkt de gemeente in welke mate de woning voldoet aan de afspraken. De bouwer kan zelf met een lijst van de gemeente zien hoe hij zo goed mogelijk duurzaam kan bouwen. In het ergste geval ziet de koper dus niets van zijn 10.000 gulden terug.

Volgens de gemeente bedragen de extra investeringen zo’n 5000 gulden. Om te kijken of het systeem effect heeft gaat Tilburg in de uitbreidingswijk Witbrant-Oost bouwkavels met de dubo-waarborgsom uitgeven.

Niet bekend

Stimuleren

Het Nationaal Dubocentrum in Utrecht staat niet te juichen over het Tilburgse dubo-waarborgsom. Volgens een woordvoerster zijn reeds tal van maatregelen voorhanden om duurzaam bouwen te stimuleren. “En daar is in dit geval geen sprake van, omdat de waarborgsom wordt opgelegd. Het dubobeleid wordt dus in wezen gesanctioneerd. We vragen ons af of je dat wel op deze manier moet doen.”

Volgens Tilburg gaat duurzaam bouwen nu eenmaal niet vanzelf. De gemeente zegt sinds 1994 duurzaam bouwen te stimuleren, maar vindt dat vooral in de particuliere sector verbeteringen nodig zijn.

Reageer op dit artikel