nieuws

Kunststof bollen infiltreren hemelwater

bouwbreed

Het scheiden van hemelwater en rioolwater wint steeds meer aan belang. Er wordt dan ook volop geexperimenteerd met duurzame waterbeheer-systemen. Cobouw Techniek belicht vandaag twee actuele voorbeelden van duurzaam waterbeheer. coevorden – Hemelwaterinfiltratiesystemen zoals wadi’s, grindkorven en infiltratieboxen hebben alle hetzelfde doel: het hemelwater daar brengen waar het nodig is, waarbij de natuurlijke grondwaterbalans in stand blijft. Corepro in Coevorden heeft hier, in samenwerking met Feniks Recycling, een nieuw systeem aan toegevoegd: de kunststof infiltratiebollen.

De infiltratiebollen kunnen worden samengesteld als een ondergrondse buffer voor de opname en afgifte van hemelwater. De pvc-infiltratiebollen van Corepro zijn geproduceerd uit gerecycled kunststof: een mix van hard en zacht pvc in combinatie met het restproduct ABS. De bollen hebben een doorsnede van 330 millimeter bij een wanddikte van 6 millimeter. Elke bol is voorzien van 32 gaten, zestien aan de onderzijde en zestien aan de bovenzijde, met een doorsnede van 25 millimeter. Doordat de bollen van binnen hol zijn, hebben zij een grote opnamecapaciteit.

“In het kader van de Vierde Nota Waterhuishouding krijgt het scheiden van het hemelwater van rioolwater steeds meer prioriteit”, vertelt Henk van ’t Hoenderdaal van Corepro BV. “Door het regenwater niet meer af te voeren via het rioolstelsel maar te infiltreren in de bodem, wordt enerzijds het rioolstelsel minder belast en kan anderzijds met de diverse regenwaterinfiltratiesystemen de verdroging van de ondergrond worden tegengegaan. Vooral regenwater afkomstig van daken en van relatief schone verharde wegen in bijvoorbeeld woonwijken wordt geschikt geacht voor infiltratie. Hierdoor kwam Feniks Recycling in Zaandam, onderdeel van Ballast Nedam Grond en Wegen, op het idee van infiltratiebollen. In samenwerking met Feniks hebben wij als Corepro het product verder ontwikkeld. Het wordt bij ons geproduceerd.”

Flexibele vormgeving

Infiltratievoorzieningen bestaan uit ondergrondse buffers die kunnen dienen om regenwater, tijdens en na buien, tijdelijk op te slaan. Daarna kan het water worden afgegeven aan de bodem.

Een dergelijke ondergrondse buffer moet poreus zijn voor waterafvoer, maar mag geen grond- en zanddeeltjes binnenlaten. De buffer wordt aangelegd boven het grondwaterniveau en moet de grond- en eventuele bovenbelasting kunnen opnemen.

“Bij de ontwikkeling van de infiltratiebollen gingen we uit van de gedachte van het systeem met grindkorven. Een flexibel systeem met oneindig veel mogelijkheden met betrekking tot vormgeving en grootte van de buffer. Groot voordeel van de infiltratiebollen is het geringe volume van het systeem ten opzichte van grind. Het percentage holle ruimte is 95 procent en bij grind maximaal 33 procent. Evenals grind heeft het systeem door de ronde vorm een grote flexibiliteit in vormgeving. De bollen hebben zelf een relatief laag gewicht, maar kunnen door hun ronde vorm een hoge belasting verdragen met puntbelastingen tot 1200 kilogram op de meest zwakke plek ter plaatse van de zijnaad. Bij optimale plaatsing kan de belasting tot 2,3 ton oplopen”, licht Van ’t Hoenderdaal toe.

Ondergronds

De bollen worden in twee delen geproduceerd volgens de zogenaamde spuitgietmethode en zijn gemaakt van hoogwaardig gerecycled kunststof van onder meer restmateriaal van Forbo Novilon, fabrikant van kunststof vloerbedekkingen (Corepro is een Forbo-onderneming). Door middel van gegalvaniseerde stalen klinknagels worden de twee delen verdiept aan elkaar bevestigd. Hierdoor behoudt de bol zijn ronde vorm zonder uitsteeksels.

De infiltratiebollen kunnen op elke gewenste diepte en locatie worden aangebracht. Door de toepassing van een verticaal kanaal met een groot contactoppervlak tussen water en bodem, is het ook mogelijk te infiltreren naar diepere lagen.

Om geen zand- en gronddeeltjes in het systeem te krijgen, worden de bollen omhuld met geotextiel, bijvoorbeeld Geolon PE 180. Als dit geotextiel wordt vervangen door een waterdichte folie, kan het systeem ook dienst doen als ondergrondse wateropslag. Een systeem dat mogelijk in de tuinbouwsector onder de kassen kan worden toegepast.

Uit proeven is gebleken dat het systeem met de infiltratiebollen als een volwaardig alternatief is aan te merken voor bestaande infiltratievoorzieningen. Momenteel bestaan plannen voor een grootschalig proefproject in het gebied Vleuten-De Meern, waar 9000 infiltratiebollen worden toegepast onder een wadi.

Op het systeem zelf is patent aangevraagd.

De infiltratiebollen dienen als ondergrondse buffers voor opname en afgifte van hemelwater.

Reageer op dit artikel