nieuws

Kottman moet Ballast door zwaar weer loodsen

bouwbreed Premium

den haag – De nieuwe voorzitter raad van bestuur van Ballast Nedam wordt drs. R. (Rene) H.P.W. Kottman. Tot

1 november dit jaar is hij nog voorzitter van het bestuur van de Berenschot Groep. Kottman (53) volgt Werner Ludwig op, die eind dit jaar met pensioen gaat.

“Enige tijd geleden ben ik door een headhunter benaderd. Ik kon nog wel tot mijn pensioen bij Berenschot blijven, maar dit leek me een leuke uitdaging na ruim twintig jaar Berenschot”, verklaart Rene Kottman in een gesprek met deze krant. “De bouwnijverheid is voor mij geen onbekend terrein. Onze Berenschot-dochter Osborne heeft een vooraanstaande positie in het bouwadvieswerk.”

Voor Kottman zit bij Berenschot het werk erop. Enkele weken geleden werd bekend dat het adviesbedrijf in handen komt van de werknemers. Op deze wijze tracht Kottman de betrokkenheid van het personeel te vergroten. “Dezelfde betrokkenheid vind ik ook bij Ballast Nedam. Het personeel is trots op de eigen onderneming”, geeft hij als een van de argumenten om voor Ballast Nedam te kiezen. “Het is een technologisch hoogwaardige onderneming die in binnen- en buitenland bekend is. Gaande de gesprekken met de huidige raad van bestuur werd ik steeds enthousiaster.”

Zwaar weer

Kottman stapt in op een moment dat Ballast Nedam in zwaar weer verkeert. De onderneming besloot de presentatie van de halfjaarcijfers, die voor vrijdag gepland stond, enkele weken op te schuiven. De oorzaak is dat Ballast Nedam International niet wordt betaald door de opdrachtgevers in Saoedi-Arabie. Inmiddels is de rekening tot over 300 miljoen gulden opgelopen. Door de oplopende rentepost en de kosten van aanpassing van International wordt de winst van 105 miljoen gulden over ’98 niet geevenaard.

Integratie

Kottman reageert rustig op deze zorgwekkende ontwikkeling. “Het is verdomd vervelend, omdat de oorzaak niet bij Ballast Nedam ligt.” Op de vraag hoe hij dat probleem gaat aanpakken, zegt Kottman: “Eerst ga ik met mijn medebestuurders goede gesprekken voeren. Aan de hand daarvan maken we een agenda op. De markt waarin Ballast Nedam werkt, is in beweging. Als management consultant heb ik ervaring om bedrijven daarop te laten aanpassen, dat is mijn leven geweest. Het bedrijf moet in die veranderende wereld gepositioneerd worden. De traditionele opvattingen over het aannemingswerk zijn niet meer houdbaar. Er zal sprake zijn van achter- en voorwaartse integratie. Ballast Nedam zal de stappen in die keten goed moeten kennen en snel beslissingen moeten nemen. Het vereist nieuwe disciplines en andere manieren van denken.”

Rene Kottman, de toekomstige voorzitter van de raad van bestuur van Ballast Nedam.

Reageer op dit artikel