nieuws

‘Huizen zijn kamer voor kamer afgebrand’

bouwbreed

peja/hilversum – Bouwmateriaal is er genoeg en voor zesduizend Duitse mark zit er een nieuw dak op een huis. Met de reparatie van een paar honderd daken draagt corporatiekoepel Aedes zijn steentje bij aan de opbouw van Kosovo.

Projectleider Peter Korzelius van Aedes is zojuist teruggekomen als hij deze krant vertelt van de verschrikkingen in Peja. Maar hij praat ook over hoop, het enthousiasme en de veerkracht onder de teruggekeerde vluchtelingen.

“Je moet wel op de verharde wegen blijven. Het hele gebied ligt bezaaid met mijnen. Dagelijks gebeuren er ongelukken”, vertelt de nog zichtbaar aangedane projectleider.

Het beeld van een platgebrande straat met nog welgeteld een huis – van een Servier – staat op zijn netvlies gebrand. “De Serviers zijn zeer grondig te werk gegaan en brandden hele dorpen en wijken systematisch af. Huis voor huis en daarna kamer voor kamer, om er zeker van te zijn dat het pand definitief onbewoonbaar zou zijn. Ik ben geschrokken van de precisie waarmee dat is gedaan.”

Gruwelijkheden

Vijf dagen is de projectleider Internationale zaken van de corporatiekoepel Aedes rondgetrokken door het gebied waarbij hij de gruwelijkheden van de Serviers zoveel mogelijk uit de weg ging. “Bij de UNHCR liggen stapels papieren met de meest verschrikkelijke foto’s. Maar ik heb me daar toch zoveel mogelijk voor afgesloten. Als je daar bij stilstaat…” Korzelius was tenslotte met een ander doel gekomen en wilde dat graag snel bereiken.

Het begon allemaal een paar maanden geleden met de introductie van het Kosovo-huis, ontworpen door Simon Goede. In dit soort strandhuisjes kunnen vijf mensen wonen en slapen. Aedes had het plan opgevat vierhonderd van deze noodhuisjes naar Albanie te verschepen, zodat een deel van de gevluchte Kosovaren goed de winter door kon komen.

Scholen

Aedes prijst zich achteraf gelukkig dat ze het bij de fabricage van vijf huisjes hebben gelaten. Ze wilden eerst met eigen ogen kijken of de tijdelijke behuizing ergens een goede plek kon krijgen. In de afgelopen maanden is de situatie drastisch veranderd. Veel gevluchte Kosovaren zijn teruggekeerd naar hun oude woonplaats en dat maakte de huisjes in Albanie zeker overbodig.

Een project van Aedes om vijf vervallen scholen in Fier op te knappen wordt afgemaakt. Niet meer als huisvesting voor Kosovaren, maar voor Albanese schoolkinderen die vanaf oktober weer les kunnen krijgen in een echte klas.

Op pagina 3: Driehonderd nieuwe daken voor Kosovo.

Reageer op dit artikel