nieuws

‘Het pand piept en kraakt, duizend man op straat’ Haags kantoorgebouw op instorten door scheuren in kolommen

bouwbreed Premium

den haag – Een timmerman van Ballast Nedam constateert in alle vroegte flinke scheuren in zes kolommen van het kantoorgebouw. In een kan hij zelfs zijn hand steken. “Het piepte en kraakte”, zou Fred Lek, woordvoerder van de Brandweer Haaglanden enkele uren later verklaren.

De timmerman neemt geen enkel risico en belt na overleg brandweer en politie die eveneens geen moment aarzelen en de kantoren laat ontruimen. Binnen een mum van tijd staan duizend KPN’ers op straat.

Het is halverwege de ochtend als drie brandweerauto’s met gillende sirene de Saturnusstraat in Den Haag inrijden. Op straat dromt het KPN-personeel samen. Gewaarschuwd door het interne alarm hebben ze opdracht gekregen het pand rustig te verlaten. De stemming is jolig. Het zonnetje schijnt, het is maandagmorgen dus een beetje afleiding kan geen kwaad.

Het paniekerige optreden van brandweer en politie heeft aanvankelijk dan ook geen enkel effect op de KPN’ers. “Joh, het is een oefening. We kunnen zo weer naar binnen”, zegt er een tegen zijn collega.

Hoe mis hij het heeft, wordt snel duidelijk als agenten van het korps Haaglanden de Saturnusstraat met linten afzet. Niemand mag het pand. Dan slaat de stemming onder de wachtende toch om. Rusteloos beginnen zij zich af te vragen of ze uberhaupt vandaag het gebouw nog wel in mogen. “Al mijn spullen heb ik boven laten liggen, ja ook mijn huissleutels”, zegt een medewerkster. “Wist ik veel.”

Crisiscentrum

Op de Zonweg waar het hoofdkantoor van Devco Nederland, de ontwikkelaar van het kantorenpark De Haagse Veste, is gevestigd en waar ook Ballast Nedam een onderkomen heeft, wordt een crisiscentrum ingericht. Het is een komen en gaan van KPN’ers, brandweer- en politiemannen maar niemand blijkt exact te weten wat er binnen precies aan de hand is.

Drie straatmakers die in de Zonweg in de schaduw van het kantorencomplex aan het werk waren, lopen te schelden en te tieren. “Al onze spullen liggen in de keet. We mogen het niet eens even pakken. Wat een kolerezooi.” Maar de agenten bij de afzettingen zijn onvermurwbaar. Een KPN’er krijgt nul op het rekest als hij vraagt zijn auto – die tien meter verderop staat – te mogen halen. “Wat moet ik nou?’ vraagt hij wanhopig aan de agent. “Mijnheer, het is veel te gevaarlijk het is echt voor uw eigen best wil.”

Instortingsgevaar

Uit het het crisiscentrum komen de vertegenwoordigers van KPN en Ballast Nedam. KPN besluit al zijn medewerkers naar huis te sturen. Woorden als “instortingsgevaar” en zinnen als “het is echt heel link” vallen. Op vragen wordt niet of nauwelijks gereageerd.

Michel Hueber van KPN Mediavoorlichting wordt tot voorlichter gebombardeerd maar weet op dat moment, aan het eind van de ochtend, nauwelijks wat er nu precies aan de hand is. De pers moet wachten tot half een en dan volgen nadere mededelingen.

De chaos in de straten rond de kantoorpanden groeit. Zo wordt bijvoorbeeld plotseling ook het pand van Ten Hagen en Stam, uitgever van onder meer deze krant, ontruimd. Dit tot grote ergernis van directeur B. Momma. Vooral omdat zowel bouwer Ballast Nedam als KPN van oordeel is dat het pand op de hoek van de Regulusweg en Saturnusstraat geen gevaar loopt.

“Het is de brandweer geweest die geen risico wilde nemen. En dan wordt het de vraag wie de verantwoordelijkheid neemt.” Duidelijk is wel dat de situatie ernstig is. Fred Lek, woordvoerder van Brandweer Haaglanden: “We gaan niet zo maar tot ontruiming over. Maar als je het echt hoort piepen en kraken, dan kan je niet anders dan de boel leegmaken.”

Michel Hueber meldt om half een dat tot nader order iedereen van KPN naar huis is gestuurd. “Maar of ze morgen weer aan het werk kunnen kan ik nog niet overzien.”

Zes dragende kolommen blijken te scheuren. Bezwijken de kolommen dan zakt het kantoorgebouw als een kaartenhuis in elkaar. En dit heeft weer een domino-effect op de omliggende gebouwen. “Hoe het dan in elkaar stort valt niet te voorspellen”, benadrukt Fred Lek. De eerste prioriteit ligt nu zoals hij het omschrijft in “het creeren van een veilige situatie.” Op de voor de hand liggende vraag hoe dat dan moet gebeuren heeft niemand een afdoend antwoord.

Stutten

Stutten ligt in de ogen van Hueber en Lek het meest voor de hand. Maar hoe is onduidelijk. “De specialisten gaan dat vanmiddag uitdokteren. We weten het echt niet” Over kostenaspect wil Hueber nog niets zeggen. Dat KPN een flinke rekening in het vooruitzicht heeft mag duidelijk zijn. Maar praten daarover is volgens de woordvoerder nog “veel te vroeg”.

Intussen is de Saturnusstraat op geparkeerde auto’s na leeg. Twee agenten kijken de straat in. “We moeten het nu consolideren…”

Reageer op dit artikel