nieuws

CBS: Nederlandse economie groeit goed

bouwbreed

den haag – De Nederlandse economie heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Het kende een groei van drie procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de relatief hoge binnenlandse bestedingen liggen hieraan ten grondslag. Zo tastte de Nederlander diep (4,4 procent meer) in de buidel.

Het CBS is optimistisch over het verdere jaar. Vergeleken met het laatste kwartaal vorig jaar en gecorrigeerd op seizoensinvloeden, sluit het bureau niet uit dat het economische groeicijfer voor dit jaar op 2,75 procent komt te liggen. Dat is een kwart procent hoger dan de prognose die het CBS in mei hanteerde. Het kabinet gaat in zijn plannen uit van een gemiddelde jaarlijkse groei van 2,25 procent. De Nederlandse Bank zit op 2,3 procent.

Er lijkt een einde zijn gekomen aan de daling van de exportgroei. De toename van 3,6 procent in de eerste drie maanden van dit jaar lag nagenoeg gelijk aan het laatste kwartaalpercentage van 1998. Vorig jaar zakte de export nog fors, van 8,9 procent in het eerste naar 3,5 procent in het vierde kwartaal. De stabilisatie in het eerste kwart dit jaar duidt erop dat de Azie-crisis geen verdere gevolgen heeft voor de Nederlandse export. (anp)

Reageer op dit artikel