nieuws

Bouwplaats net zo open als een warenhuis ‘Als ze er op willen houdt een hek ze niet tegen’

bouwbreed

Het water is niet afgesloten, pallets staan vol met stenen, giboblokken en rollen isolatiemateriaal liggen voor het grijpen. En dan de hekken; zij zitten slechts met een ijzerdraadje aan elkaar of het slot zit niet van vast. Zo ongeveer laat bouwend Nederland de bouwplaats achter als het op vakantie gaat. Op de eerste dag dat regio Midden voor drie weken het bijltje erbij neer heeft gegooid, trekt Cobouw langs een handvol bouwlocaties.

Vervolg van pagina 1

den haag – Uitvoerder Den Dulk van Gesman aannemingsbedrijf trekt in de nieuwbouwwijk Kerk en Zanen in Alphen aan den Rijn met een klap de deur van de keet dicht. De eerste vakantiedag van regio Midden zit erop. Maar niet voor Den Dulk. “Ik werk nog een weekje. Dezer dagen worden in een paar woningen nog ketels geplaatst, vandaar.” Hij kijkt naar het appartementencomplex en verzucht: “ik ben wel de enige”.

De uitvoerder zegt zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben. Hekken schermen de bouwplaats zoveel mogelijk af. “Stroom en water zijn afgesloten en verder heb ik gevaarlijke en kostbare spullen zoveel mogelijk opgeruimd. Aan de andere kant, wie er in wil laat zich door een hek niet tegenhouden.”

Solide

In de uitbreidingswijk Polanen in Woerden is de stilte bijna net zo drukkend als de warmte. Bouw- en aannemingsbedrijf Radix en Veerman bouwt hier 62 eengezinswoningen. Op het eerste gezicht ziet het hekwerk voor de rij woningen er solide uit. Maar schijn bedriegt. Wanneer de afrastering aan een wat nauwkeuriger blik wordt onderworpen, blijken er toch ‘gaten’ in te zitten. Sommige delen zijn met een eenvoudig los te maken ijzerdraadje aan elkaar verbonden. Nog eenvoudiger is het de bouwplaats aan het einde van de rij hekken te betreden; door er simpel omheen te klauteren. Vervolgens staan pallets met stenen en een bouwlift klaar voor het meenemen. Een eindje verder, buiten de omheining, staan nog een verdeelkast en een houten paal met daarop drie waterkranen gemonteerd. En jawel hoor, het water stroomt vrijelijk uit de kraan …

Aan de overzijde van het project van Radix en Veerman bouwt Van Elzen Bouwmaatschappij uit Veenendaal een appartementencomplex.

Ook hier zijn het hekken die indringers buiten de bouwplaats moeten houden. Jammer dat de mannen van Van Elzen, in hun vlijt de boel af te schermen, bij de bouwkeet een hekdeel zijn vergeten. Hierdoor ontstaat een opening van ruim anderhalve meter en de bouwplaats van het in aanbouw zijnde complex ligt open. Getuige de poging een hut te maken van de vele bundels pvc-elektriciteitsbuizen die hier voorhanden liggen, lijkt het erop dat de de plaatselijke jeugd dit weggetje al heeft ontdekt.

Verschuiven

“Het is moeilijk een bouwplaats helemaal af te grendelen. Vaak weten mensen toch wel ergens een gaatje te vinden. Of ze verschuiven gewoon wat hekken.”

Wim de Bruin, uitvoerder van HBG, wijst in de Zoetermeerse nieuwbouwwijk Noordhoven op een rijtje huizen die collega Dura bouwt. Voor de toegang tot elke woning staat keurig een hek. Bij twee huizen echter zijn de ‘barricades’ een paar meter opzij gezet. “In veel gevallen zijn het de toekomstige bewoners die in de weekeinden een kijkje komen nemen. Vaak is het hier op zondag drukker dan doordeweek. Maar ook jeugd en vandalen verschaffen zich al te vaak toegang tot de huizen. Toch kun je er niet zo veel aan doen. Als ze er op willen, houdt een hek ze niet tegen.”

Het is rustig in Zoetermeer. Een stratenmaker heeft zijn kinderen meegenomen naar het werk. Zij vermaken zich prima in het zand. De Bruin kijkt er met een half oog naar: “Er werken nog een paar jongens van ons. Zij komen uit Amsterdam en daar gaat de vakantie pas volgende week in. We doen nog wel wat hier, maar het is echt een beetje aflopende zaak.”

Hangslot

Een paar huizenblokken verderop staat een timmerman van HBG, moederziel alleen in de ingang van een huis. “Ik ga volgende week met vakantie”, zegt de in Katwijk woonachtige bouwvakker. “Normaal werk ik in de utiliteitsbouw maar daar is op dit moment weinig te doen, vandaar dat ik nu hier ben neergezet. Ach, we komen de week wel door.”

Volgens uitvoerder De Bruin maken de overlappende vakantieperiodes het lastiger een bouwplaats goed af te grendelen. “Je moet rekening houden met stroom voor onderaannemers, of water. Gaat de hele bouwplaats eraf, dan is het de vraag wie de uiteindelijke controle doet.”

Op de Leidschendamse Vinex-locatie Leidschenveen heeft Heijmans bij de ingang van het bouwterrein een hek geplaatst. Een groot bord waarschuwt bezoekers ervoor dat de toegang verboden is en dat de bouwer geen enkele aansprakelijkheid draagt voor mogelijke schade. Een hangslot moet ervoor zorgen dat de hekken gesloten blijven. Maar naast de toegang is de houten afrastering kapot, waardoor je via gras en struiken zomaar de bouwplaats kunt oplopen. Tegenover de bouwplaats van Heijmans bouwt Wilma aan een nieuwe fase van nieuwbouwwijk ‘Waterland’. Ook Wilma verspert de toegang met een hek, maar heeft er nog een rij betonblokken neergelegd. Het stevige hangslot zit jammer genoeg vast aan een hekdeel, zodat openen van de poort kinderspel is.

Bestelbusje

Dwalend over de bouwlocatie vallen als eerste de pallets vol giboblokken op. Maar ook de open verdeelkast trekt de aandacht.

Dan, aan het eind van de rij woningen, wordt de stilte plotsklaps verstoord door stemmen. Ze komen uit een bestelbusje van IBW Dakbedekking uit Werkendam. Johan Groeneveld probeert samen met twee collega’s in de auto verkoeling te vinden voor de verzengende hitte op de bouwplaats. “We zijn hier nog de enigen”, zegt hij. “Vrijdag stoppen wij ermee. Voor ons is aan de andere kant het hek opengezet.” De poort waar zij doorheen zijn gekomen, hoort volgens de dakdekker “toch echt dicht” te zijn. Maar veel ongenode gasten heeft de dakdekker nog niet waargenomen. “Af en toe komt er een man langs op een fiets. Of hij hier hoort, weet ik niet precies. Voor de rest zie je hier niemand. Lekker rustig.”

Recht

In Alphen aan den Rijn draait uitvoerder Den Dulk een shaggie. Terloops wist hij een zweetdruppel van zijn voorhoofd. “Weet je”, vertrouwt hij ons toe, “het blijft gek dat in de mooiste periode van het jaar de bouw met vakantie gaat. Neem dit werk. Het had allang klaar moeten zijn. De baas heeft nog gevraagd of we wilden doorwerken, maar niemand voelde daar iets voor. Het is hun recht natuurlijk, maar het blijft gek…”

Reageer op dit artikel