nieuws

Bouw 12.000 huizen in Nijmegen bijna zeker

bouwbreed

nijmegen – De discussie dinsdag bij de Raad van State in Den Haag over het Nijmeegse en Elstse Structuurplan ‘Land over de Waal’ kan weinig meer veranderen aan de plannen om 60 tuinders uit te plaatsen en 12.000 woningen te bouwen in het gebied over de Waal tussen Oosterhout en Nijmegen.

Advocaat van de gemeente Nijmegen, mevrouw H. Zeilmaker, stelde dat die ontwikkelingen in elk geval door zullen gaan. De Raad van State is er volgens haar meer voor om in juridische zin de puntjes op de i te zetten.

Dat is nu juist wat voorzitter J.H. Coopmans van de Stichting Werkgroep Groene Long zo dwars zit. Het bewuste Structuurplan ligt er inmiddels alweer drie jaar. Als de ambtelijke molens wat sneller hadden gedraaid, dan was de zaak veel eerder bij de Raad van State aan de orde gekomen. Toentertijd was er nog een hoop terug te draaien. Nu zou dat inderdaad moeilijk gaan.

Voortvarend

Gemeente en provincie zijn inmiddels voortvarend te werk gegaan. Er werden al 1500 nieuwe woningen in het gebied gebouwd. Ook de verhuizing van de tuinders ligt volgens advocaat Zeilmaker op schema. Voor hen wordt er in Huissen plaats gemaakt. Overigens lag het bestemmingsplan dat Huissen daarvoor opstelde onlangs ook onder vuur bij de Raad van State. Over een paar weken wordt bekend of de Raad van State het Huissense bestemmingsplan schorst.

Over een week of zes hoopt de Raad van State een oordeel klaar te hebben over het Structuurplan ‘Land over de Waal’.

Vrijstelling

Tegen die tijd valt ook een uitspraak van de Raad van State te verwachten over de vraag of het ministerie van VROM de gemeente Nijmegen terecht vrijstelde van de plicht om naar aanleiding van de plannen voor het gebied over de Waal een Milieu Effecten Rapportage (mer) te laten opmaken. Normaal gesproken moet dat bij dit soort grootschalige projecten, maar volgens VROM kon de gemeente in dit geval toe met een globale mer uit 1992. Onder andere de Stichting Werkgroep Groene Long is het daar niet mee eens.

Reageer op dit artikel