nieuws

Accountants leggen kritiek VGBouw naast zich neer

bouwbreed Premium

den haag – Accountants zijn hoegenaamd niet onder de indruk van de kritiek die grote aannemers op hen hebben geleverd. VGBouw, de organisatie van grote aannemers, twijfelt sterk aan de integriteit van deze beroepsgroep, die steeds meer adviezen gaat geven. De accountants garanderen hun klanten absolute geheimhouding.

“De brancheorganisatie van de grote aannemers, VGBouw, had twijfel of bij multidisciplinaire accountantskantoren de geheimhouding wel goed werd gewaarborgd. Een afvaardiging van VGBouw hebben wij eind mei over dit onderwerp geinformeerd”, aldus prof. dr. A.J. Bindenga RA, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants (Nivra). “De mores van onze bedrijfstak is dat accountants onder geen beding informatie mogen doorgeven aan andere disciplines binnen hun bedrijf. Sinds 1883 kennen de accountants al geheimhouding. Anno 1999 is die regel nog steeds van kracht. Binnen de kantoren wordt daar streng toezicht op gehouden. VGBouw had overigens geen concrete voorbeelden waar accountants in de fout waren gegaan. Ik ben dan ook verrast als wordt gezegd dat accountants niet integer zouden zijn, dat doet pijn.”

Steeds openlijker

De VGBouw-club die eind mei het Nivra bezocht bestond onder meer uit twee ex-accountants: J.P.M. Janssen RA, voorzitter van de raad van bestuur van Heijmans en H.J. Hazewinkel RA, voorzitter van de raad van bestuur van Koninklijke Volker Wessels Stevin. “Concrete aanleiding was het feit dat grote accountants steeds openlijker activiteiten op het vlak van vastgoed ontwikkelen,” stelt Hazewinkel. “Ze kopen steeds vaker kleinere bouwadviesbureaus op en worden zodoende direct onze concurrent. Alleen, we zijn wettelijk verplicht de controle van de boeken door een accountant te laten doen. Als Nederlandse bouw proberen we nu juist weg te komen uit de hoek van het capaciteitsdenken door het aanbieden van hoogwaardiger werk en dan zijn ineens je eigen accountants je concurrent.”

Bindenga (Nivra) heeft de twee bestuursvoorzitters geinformeerd over de laatste ontwikkelingen in het accountansvak. “Collegiale toetsing is een instrument om de scheiding tussen de verschillende adviesdisciplines te garanderen. We hebben de heren voorlichting gegeven. Mocht er ondanks alle maatregelen toch geheime informatie doorlekken, dan bestaat er ook nog eens tuchtrecht.”

Chinese muren

Het discussieonderwerp dat VGBouw bij het Nivra heeft aangesneden is niet nieuw. Nu accountantsbureaus steeds meer andersoortige dienstverlening gaan geven, bestaat bij de klanten de vrees dat de zogenaamde ‘Chinese muren’ niet al te best zijn. Bindenga kent de verhalen, maar zegt dat VGBouw de eerste brancheorganisatie is geweest die dit serieus naar voren heeft gebracht. “Naar aanleiding van het onderhoud is afgesproken dat VNO-NCW het onderwerp in een breder kader zal gaan plaatsen. De overkoepelende werkgeversorganisatie zal gaan inventariseren of het onderwerp leeft.”

Bij de grote accountantsbureaus heeft de opmerking van VGBouw niet geleid tot onrust. De ‘grote vijf’ bieden in de bouwnijverheid inmiddels meer dan alleen hun accountants aan. KPMG kocht ter versterking van zijn reeds bestaande bouwadviesgroep Metrum en Deloitte en Touche lijfde ICS Adviseurs in. “We gaan door met de opbouw van een bouwadviesgroep; dat staat los van de accountants,” laat mr. W. Troost van Deloitte en Touche weten. “We zijn professionals die hun beroepsregels goed kennen. Informatie wordt alleen gebruikt voor het doel van de opdracht. Overigens kunnen klanten hun adviesdiensten bij meer dan een bureau halen.”

Reageer op dit artikel