nieuws

Wilma Bouw hervat werk in enorme Groningse bouwput

bouwbreed Premium

groningen – De werkzaamheden in de enorme bouwput aan de Westerhaven in Groningen zijn, nadat het graafwerk half april noodgedwongen moest worden stilgelegd, hervat.

Uitgebreid onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat een andere bouwmethode dan aanvankelijk in de bedoeling lag ,noodzakelijk is om verzakkingen van de omliggende bebouwing te voorkomen. De geplande oplevering door Wilma Bouw in oktober volgend jaar wordt door de vertraging vrijwel zeker niet meer gehaald.

In april bleek dat de wanden van de bouwput de neiging hadden naar binnen te hellen. Het hiermee gepaard gaande verzakkingsgevaar deed Wilma Bouw besluiten het werk meteen stil te leggen en een nader onderzoek in te stellen. Dat onderzoek is inmiddels afgerond.

Wilma denkt een oplossing voor het probleem te hebben gevonden door een deel van het afgegraven zand weer terug te storten in de bouwput. Bovendien wordt er een betonvloer van 140 bij 30 meter aangebracht, die moet voorkomen dat de wanden van de bouwput verder naar binnen kunnen hellen. Als extra maatregel komen langs de randen van de bouwput tien meter brede verhoogde grondstroken, die tot maximaal acht meter diepte worden afgegraven.

De nieuwbouw van het complex, Nieuwe Westerhaven genaamd, heeft al langer te kampen met tegenslagen. Buiten de slechte weersomstandigheden begin dit jaar bleken de wanden van de bouwput lekkage te vertonen door overtollig grondwater. Dit probleem werd opgelost door diepe gaten rond de bouwput te boren.

Reageer op dit artikel