nieuws

Transport kan goedkoper per trein of binnenschip

bouwbreed

den haag – Acht op de tien bedrijven kunnen een belangrijk deel van hun grondstoffen en goederen per spoor of binnenvaart laten vervoeren. Ze zijn dan vijf tot twaalf procent goedkoper uit dan bij transport over de weg.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Modal Shift in de praktijk’ dat de verladersorganisatie EVO het afgelopen jaar in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft verricht onder honderd van de 34.000 aangesloten bedrijven. Het gaat in totaal om vier miljoen ton lading die van het wegtransport kan overgaan naar het spoor en de binnenvaart.

Modal shift, het gebruikmaken van verschillende vervoersmogelijkheden, is volgens de EVO niet alleen een oplossing voor grote bedrijven met grote grondstoffen en goederenstromen. Ook kleine bedrijven kunnen voordeliger uit zijn als ze voor transport over water of per spoor kiezen. Het onderzoek heeft volgens algemeen directeur D. van den Broek Humphreij aangetoond dat de doelstelling van het ministerie van Verkeer en waterstaat om in 2015 vijftig miljoen ton vracht te hebben overgeheveld van de weg naar de binnenvaart en het spoor, reeel is.

Hij benadrukt echter dat dit niet betekent dat het dan rustiger wordt op de weg en dus de files zullen afnemen. “We kunnen op deze manier hooguit een deel van de groei van het transport opvangen. Investeringen in wegen blijven dus nodig.”

De EVO en het ministerie van Verkeer en Waterstaat willen op basis van de resultaten van het onderzoek, samen met andere brancheorganisaties, het stimuleringsprogramma ‘Logistieke Efficiency’ starten. Op die manier willen ze bereiken dat veel meer bedrijven onderzoeken wat de meest efficiente vervoerswijze is voor hun grondstoffen en goederen.

Overigens ziet de EVO nog wel beren op de weg. Een van de grootste struikelblokken voor modal shift is de moeizame harmonisatie en liberalisatie van het spoor in Europa.

Op pagina 3: ‘Investering in wegen blijft noodzakelijk’.

Reageer op dit artikel