nieuws

Terugslag bij berging wrakken in Tauern

bouwbreed

flachau/salzburg – Oostenrijkse hulpverleners hebben gisteren nauwelijks vorderingen geboekt met de berging van de wrakken in de uitgebrande Tauerntunnel.

Nadat maandag negen auto’s waren geborgen, vielen enkele stutten om die het zwaargehavende verlaagde plafond van de tunnel moesten ondersteunen. Daarop besloten de bergers eerst nieuwe stempels aan te brengen alvorens hun werk te hervatten.

Het dodental ligt sinds maandagavond op vijf, maar meer doden zijn bepaald niet uitgesloten. Al was het maar omdat auto’s zijn aangetroffen die niet als vermist zijn opgegeven. Zo is een Mercedes met drie verkoolde inzittenden gevonden.

Vier belangrijke tunnels in het Oostenrijkse snelwegnet worden vrijwel zeker met een tweede buis uitgerust. Dat kan bijna niet anders na alle uitlatingen van politici. Alleen al voor de Tauern vergt dat zo’n 180 miljoen euro.

Oostenrijk rekent op een EU-bijdrage van zo’n tien procent. De A10 is per slot van rekening een belangrijke noord-zuidverbinding voor Europa. Inmiddels heeft ook de internationale vervoerslobby IRU, waarbij de Nederlandse organisatie van vervoerders EVO is aangesloten, aangedrongen op financiele steun vanuit Brussel.

Vandaag komt het Oostenrijkse parlement in spoedzitting bijeen om met de verantwoordelijke ministers te debatteren.

Op pagina 2: Veel medeschuldigen aan tunneldrama. …..

Reageer op dit artikel