nieuws

SWV leidt jonge allochtonen op voor de bouwnijverheid

bouwbreed Premium

nuth – Om het schrijnend tekort aan gediplomeerde vaklui voor de bouwbedrijven te verlichten, biedt het Samenwerkingsverband Bouwopleidingen (SWV) in Nuth allochtone jongeren de mogelijkheid een gecombineerde praktijk theorieopleiding te volgen.

De cursus duurt twee jaar. De leerlingen zijn gedurende die periode in dienst bij de SWV. In aanmerking komen werknemers met een zogenoemde A-status.

“De bouw schreeuwt om arbeidskrachten”, meldt woordvoerder en directeur P. Donkers van SWV. De grootste vraag gaat uit naar steigerbouwers, en timmerlieden, in mindere mate naar metselaars en tegelzetters.

Recent werd een open dag gehouden en kregen geinteresseerde jongeren en begeleiders, honderdtien in totaal, de gelegenheid om hun interesse in de praktijk te testen. Zij konden een proefje doen met steigerbouw, metselwerk, timmeren en tegelwerk. “Ik word nooit tegelzetter”, deelde een allochtoon meisje mee, toen haar proef met tegelzetten finaal mislukte.

Positief

Donkers kan nog niet zeggen wat het effect van deze open dag is, maar hij lijkt positief gestemd. “Er zitten momenteel veertien allochtonen in een voorschakeltraject of primaire opleiding”.

Voor de allochtonen, die in opleiding willen, geldt dat zij het Nederlands beheersen. “Niet foutloos, maar wel zodanig dat ze de lesstof kunnen volgen. Mensen die onderling niet kunnen communiceren zijn in de bouw een gevaar voor zich zelf en collega’s”, meent Donkers.

In de ogen van de allochtonen heeft de bouw niet de eerste prioriteit om aan de slag te gaan. De jongeren die de open dag bezochten, kregen echter wel een andere kijk op de manier van werken in Nederland.

Donkers: “Het is niet te vergelijken met de bouw in Afrika bijvoorbeeld, waar families onderling, op primitieve wijze een huis bouwen.”

De allochtone werknemers krijgen dezelfde pittige opleiding die ook voor de autotochtonen geldt. Ze wordt verzorgd door ervaren praktijk- en theoriedocenten en kost handenvol geld.

Wil

Het belangrijkste om toegelaten te worden tot de opleiding in alle disciplines, is de wil om het vak te leren. “Als die wil er niet is heeft het geen zin om te beginnen”, benadrukt Donkers. De leerlingen bezoeken een dag per week de school; de overige dagen werken ze bij de bedrijven. Jaarlijks worden rond de 24 leerlingen opgeleid voor tegelzetter. Loe Caubo uit Schimmert, eigenaar van Caubo Tegelzetbedrijf VOF, is bestuurslid van het samenwerkingsverband. Hij noemt de SWV een belangrijke leerschool. Zelf heeft hij vijftien vaklui in dienst, vooral jongeren.

In het totale samenwerkingsverband, waarin de bedrijven van de genoemde disciplines samenwerken, zijn honderdzeventig leerlingen actief. De SWV koerst af op tweehonderd cursisten.

Eenderde van het aantal leerlingen haakt tijdens de opleiding af. De werkgelegenheid is gedurende de opleidingsperiode gegarandeerd. Daarna nemen bedrijven – die veel praktijkervaring in de kandidaten hebben gestoken – de leerlingen dikwijls in dienst.

Reageer op dit artikel