nieuws

Slepend conflict over Gelders streekplan eindelijk bijgelegd

bouwbreed

den haag – Minister Pronk van VROM en de provincie Gelderland hebben het langlopende conflict over het streekplan bijgelegd. Gelderland was steeds van mening dat de minister zich weinig zou moeten bemoeien met de vraag waar mag worden gebouwd. Pronk en eerder zijn voorgangster De Boer wilden nadrukkelijk sturen.

De partijen vonden elkaar, in de beste tradities van het poldermodel, in het midden. Pronks ministerie zal bij de uitwerking van bouwplannen een vinger in de pap krijgen. Maar Gelderland houdt tegelijkertijd veel zeggenschap.

De provincie moest water bij de wijn doen. Anders was Pronk bij de aanwijzing van zijn voorgangster De Boer gebleven. Die hield in dat Gelderland volledig zou moeten dansen naar het pijpen van het ministerie. Als Provinciale Staten later deze maand instemmen met het resultaat, is de aanwijzing van tafel.

Losse eindjes

Gelderland en het ministerie lagen al jaren overhoop over het streekplan. Het departement meende dat de open ruimte en natuur in de provincie te veel werden aangetast door de voortvarende plannen voor nieuwe bedrijventerreinen en woningbouwlocaties. Het ministerie vond dat er voor wat betreft de gevolgen voor natuur en milieu veel te veel losse eindjes aan de plannen zaten. Gelderland wilde die, onder eigen beheer, bij de gedetailleerde uitwerking pas invullen.

De provincie moet nu preciezer aangeven wat ze van plan is. En als het op de uitwerking aankomt, is een telefoontje naar Den Haag verplicht.

De hoofdlijnen van het streekplan blijven overeind. De grote steden mogen bouwen voor inwoners en bedrijven van buiten de regio. Kleinere gemeenten mogen alleen voorzien in de regionale behoefte.

Dieptepunt

“Eind goed al goed. Ik ben blij”, aldus Pronk. Ook commissaris van de koningin Kamminga van Gelderland toonde zich tevreden. “Vorig jaar hadden we een dieptepunt. Nu maken we een goeie nieuwe start.”

Kamminga rekende in een adem af met het vorige provinciebestuur van Gelderland.

“We hadden niet het meest handige overlegmodel met het Rijk en met VROM in het bijzonder.” (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels