nieuws

Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet is zelfs vanuit de lucht eentonig

bouwbreed

hoogvliet – Van de 17.000 huizen die nu in Hoogvliet staan, wordt de komende jaren bijna eenderde gesloopt. De Rotterdamse deelgemeente staat voor een grootschalige operatie om het gebied weer aantrekkelijk te maken. Zelfs vanuit de lucht bekeken ziet het er eentonig uit. De wijk is in de jaren zestig en zeventig uit de grond gestampt en dreigt te verloederen.

Ter gelegenheid van de presentatie van de officiele plannen kon gisteren een helikoptervlucht worden gemaakt. Vanaf een sportveld vlakbij het winkelcentrum steeg het hefschroefvliegtuig op. Binnen vijf minuten draaide de helikopter rondjes over de groene randen van Hoogvliet. De gedachte was te laten zien hoeveel ruimte nog onbenut is. Vooral vlakbij het centrum en bij de Maas zijn grote stukken onbebouwd. Aan de horizon doemden steeds de fabriekspijpen van Shell op.

Tegen de vlakte

De gemeente heeft samen met de corporaties Maasoevers en BVP, bewonersraden en ondernemersvereniging de handen ineengeslagen om Hoogvliet aan te pakken. De bedoeling is dat 4800 huizen tegen de vlakte gaan en eenzelfde aantal wordt gebouwd.

Balothra en Atelier Z hebben onderdelen van het stedenbouwkundige plan gemaakt. Margreet de Boer heeft zich over de nieuwe groenstructuur gebogen. De corporaties verwachten binnen zes maanden de eerste fase meervoudig onderhands aan te besteden. Vier of vijf aannemers worden dan uitgenodigd een prijsaanbieding te doen.

Rotterdam verwacht van het Rijk een bijdrage van ongeveer 20.000 gulden per huis uit het Investeringsfonds Stedelijke Vernieuwing (ISV). Met de hele operatie is ongeveer 1,8 miljard gulden gemoeid. De deelgemeente vergadert vanavond over het ambitieuze plan. De bewoners worden nadrukkelijk betrokken bij de plannen betrokken (zie Cobouw van 10 juni).

Het ISV-geld is hard nodig om de concurrentie aan te kunnen met de Vinex-locaties in de buurt. Volgens H. Elemans, voorzitter van de deelgemeente, kan Hoogvliet die strijd makkelijk aan. “De meeste bewoners hebben aangegeven hier graag te willen blijven. Het huizenaanbod is eentonig en daar moeten we iets aan doen. Maar Hoogvliet heeft al twee metrostations, vijftien scholen, negen winkelcentra en volwassen groen. Zo’n Vinex-locatie is toch maar een polder waar je eerst tien jaar in de bagger moet wonen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels