nieuws

Helmond, een brug te ver

bouwbreed

helmond – Op strategische plekken in de Helmondse binnenstad duikt de ene na de andere bouwkraan op. Op een van deze toplocaties – Boscotondo – zijn bouwvakkers druk in de weer zo’n 150 huur- en koopappartementen te realiseren.

Reuze tevreden tonen de toekomstige bewoners zich over het complex van de Italiaanse ontwerper Natalini Architetti. Ronduit ontevreden zijn ze daarentegen over de bouw van een brug.

De toekomstige bewoners van Boscotondo zijn boos op de gemeente. Boos over de autobrug die het complex verbindt met het kasteelpark. Ze vrezen dat de veertien meter brede brug de rust in het kasteelpark gaat verstoren.

Angst

Er heerst tevens angst voor een grote verkeersintensiteit rond hun woningen. Ook bewoners van elders in het Brabantse Helmond zijn niet te spreken over de brug getuige enkele spandoeken: ‘Auto-vrij Wandelpark’ en ‘Een auto is teveel langs het kasteel’.

Ze werden opgehangen door de actiegroep ‘Helmond, doe da nie’.

Wandelbrug

“Ik heb me niet gerealiseerd dat er een autobrug zou komen”, zegt een van de toekomstige huiseigenaren van Boscotondo. “Ik dacht dat het een wandelbrug zou worden. Als ik het tevoren geweten had, zou ik het appartement misschien niet gekocht hebben.”

Er is nooit verzwegen dat er een autobrug zou komen, stelt een gemeentewoordvoerder. “In alle plannen stond dat het een autobrug zou worden. De bewoners zijn bang dat de rust in de kasteeltuinen verdwijnt. Maar dat zal niet zo blijken te zijn.”

De plannen zijn vorig jaar goedgekeurd door de gemeente. Van waar ineens die ophef? Volgens hem is het vuur aangewakkerd door de lokale media.

“Ze schreven dat er zo’n vijfduizend voertuigen per dag over de brug zouden razen. Ook als het gebied rond Boscotondo verkeersluw was gemaakt. Onze verkeersdeskundigen hebben becijferd dat het zo’n 1300 voertuigen – bestemmingsverkeer en voertuigen die de winkels moeten bevoorraden – zullen zijn”, stelt de woordvoerder.

Protesten

De toekomstige bewoners van Boscotondo hebben zich inmiddels verenigd om te protesteren tegen de brug. Voor hen mag de brug er wel komen, maar dan niet voor snelverkeer. De gemeente heeft zich de kritiek aangetrokken.

Gisteravond kwam de commissie Stedelijke Ontwikkeling van de Brabantse gemeente bij elkaar. Ook komt het onderwerp nog ter tafel tijdens een hoorzitting op 30 juni.

Reageer op dit artikel