nieuws

Haringsvlietsluizen mogen open volgens Rijkswaterstaat

bouwbreed

Als het aan Rijkswaterstaat ligt, worden de Haringvlietsluizen onmiddellijk weer opengezet en komt er weer een getij in het Haringvliet, het Hollandsch Diep en de Biesbosch. Aan het ambitieuze en natuurvriendelijke plan hangt echter een prijskaartje van minimaal 350 miljoen gulden. Elsevier laat voor- en tegenstanders aan het woord, onder wie de man achter de knoppen van de Haringvlietsluizen. “Het ziet er op papier aardig uit, maar iedereen die rond het Haringvliet woont, vindt dit een belachelijk plan. Pure geldverspilling.”

Verder in het weekblad een artikel over de bouwwoede van Nederlandse musea. Het maken van een museum is tegenwoordig zowel een architectonische als een juridische opgave, constateert Robbert Roos. Bij het Valkhof in Nijmegen verliep de prijsvraag niet vlekkeloos en in Utrecht procedeerde architect Mart van Schijndel verschillende malen over auteursrecht en over fouten bij de afhandeling van een eerder gemaakt ontwerp voor het Centraal Museum. Roos: “Het is de hedendaagse praktijk bij museumbouw, zoals blijkt bij de nieuwbouwplannen van het Rotterdamse Boijmans en het Kruithuis in Den Bosch. Over architectuur wordt in die processen nauwelijks meer gesproken.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels