nieuws

Gouda ontdekt huizen met ‘palenpest’

bouwbreed Premium

gouda – De gemeente Gouda is bij een funderingsonderzoek in verscheidene wijken op 82 woningen met ‘palenpest’ gestuit. De schade per woning wordt berekend op ongeveer 50.000 gulden.

Van 58 woningen zijn de grenenhouten funderingen dusdanig door een schadelijke bacterie aangetast dat snel moet worden ingegrepen. Dat geldt ook voor 35 woningen waar de bacterie al in april werd geconstateerd.

Zoals het er nu naar uitziet, moeten de eigenaren daar zelf voor opdraaien. Gouda beschikt als artikel 12-gemeente niet over de benodigde middelen en klopte daarom in april voor steun aan bij het Rijk. Het verzoek voor een forse bijdrage van het ministerie van VROM deed Gouda samen met de steden Dordrecht, Schiedam, Zaanstad en Haarlem. Dat zijn steden die al langer met dit funderingsprobleem te maken hebben en sinds 1990 ongeveer 130 miljoen gulden voor herstel hebben uitgegeven.

Na navraag van de VNG kwamen ook Weststellingwerf, Diemen en Waddinxveen als getroffen steden naar voren. Omdat toch relatief weinig gemeenten in Nederland met dit probleem te maken hebben, hopen de gedupeerde steden dat VROM een extra potje kan aanboren. Gouda doet daarnaast een beroep op Grotestedenbeleid en de provincie. (anp)

Reageer op dit artikel