nieuws

Gevel Nederland gaat onder het mes

bouwbreed

den haag – Het mes gaat in Gevel Nederland. De nieuwe eigenaren willen in rap tempo de verliezen uit de onderneming werken. De lijdensweg van de gevelbouwer duurt maar voort.

De nieuwe Duitse eigenaar, Forex Lloyd, gaat het gevelbouwbedrijf, waar nu nog 160 mensen werken, fors saneren. Gevel Nederland, een tussenholding voor de feitelijke werkmaatschappijen, draaide vorig jaar met verlies en schrijft ook dit jaar rode cijfers.

De belangrijkste werkmaatschappij van de tussenholding is De Vries Robbe Gevelbouw uit Gorinchem. Dit bedrijf ontwerpt en produceert aluminium geveldelen voor de utiliteitsbouw. Het Nederlandse bedrijf heeft een belang van 50 procent in de zwaar verlijdende Engelse onderneming Witte UK.

‘De publiciteit en de verliezen omtrent Witte UK, verzwakten de marktpositie van Gevel Nederland als gevelbouwer,’ valt te lezen in het vorige week verschenen jaarverslag 1998 van De Vries Robbe. Daardoor heeft een activiteitenverschuiving plaatsgehad van de nationale naar de internationale markt.

Prioriteit

Directeur R. van den Hoek van De Vries Robbe stelt dat de verkoop van Gevel Nederland voor iedereen de beste oplossing is. “Prioriteit is uiteraard goed voor de aandeelhouders, maar je moet ook goed zijn voor je personeel.” Weliswaar wil de nieuwe Duitse eigenaar een reorganisatie doorvoeren, maar volgens Van den Hoek kan “een groot gedeelte” aan het werk blijven. Het alternatief zou vrijwel zeker een faillissement zijn, suggereert hij. De nieuwe directeur van De Vries Robbe Gevelbouw, P. Christen, kon nog geen toelichting geven op de toekomstplannen.

Summier

De Duitsers hebben een lange termijnoogmerk ‘en willen op korte termijn een intensieve samenwerking met een Duitse branchegenoot tot stand brengen,’ zo staat summier in het persbericht. ‘Het uiteindelijk doel is het opbouwen van een combinatie met tussen de 150 en 200 miljoen gulden, die voor een aanzienlijk gedeelte in Duitsland gegenereerd zal worden.”

Voor De Vries Robbe lijkt met de verkoop van de geveldochter een einde te komen aan de lijdensweg. Het bedrijf stond aan de rand van een faillissement, met een garantievermogen (eigen vermogen plus achtergestelde lening) van 5 procent van het balanstotaal. Na de verkoop is dat gestegen tot 28 procent.

Van den Hoek wil niet vertellen hoeveel hij voor de kwakkelende gevelbouwer heeft gekregen. Wel meldt hij dat het balanstotaal naar “ongeveer 28 miljoen gulden” gaat. Het garantievermogen wordt dus een kleine 8 miljoen gulden. De geveldochter had een negatief eigen vermogen.

Structuur De Vries Robbe op 31 december 1998. Na de afstoting van Gevel Nederland gaat De Vries Robbe verder met BTG S en C Holding en BTS Holding

Reageer op dit artikel