nieuws

Friesland hangt boete boven het hoofd

bouwbreed Premium

leeuwarden – Tegen het provinciaal bestuur van Friesland is voor de rechtbank in Leeuwarden een boete van 50.000 gulden geeist voor het illegaal storten van vervuilde bagger. De zaak is voor het eerst in twee jaar inhoudelijk behandeld voor een rechtscollege.

Deze zaak, waarin het Openbaar Ministerie precies twee jaar geleden dezelfde boete eiste, is bekend geworden onder de naam Gouden-Bodemaffaire. Toen werd het OM niet-ontvankelijk verklaard, omdat de rechtbank oordeelde dat het storten van bagger een overheidstaak is. Een openbaar bestuur kan voor het uitvoeren van een overheidstaak niet strafrechtelijk worden vervolgd.

In hoger beroep volgde het gerechtshof de uitspraak van de rechtbank. De Hoge Raad verwees de zaak naar het gerechtshof in Arnhem en die oordeelde dat het storten van bagger niet een specifieke overheidstaak is en dat de provincie dus kon worden vervolgd. Omdat er nog geen inhoudelijke uitspraak over de affaire was gedaan, werd de zaak weer terugverwezen naar de rechtbank in Leeuwarden.

Centrale vraag tijdens de zitting was of de provincie met opzet de vervuilde grond heeft gestort op het depot Meersloot. Om daar bagger te mogen storten, is een niet-reinigbaarverklaring nodig van het Service Centrum Grondreiniging in Utrecht. Die verklaring was er voor een deel van de grond.

Officier van Justitie H. Dijkstra oordeelt dat wel sprake is van opzet. “Dan heb ik het niet over opzet, zoals dat in de volksmond wordt gebruikt. De ambtenaren hebben er niet doelbewust een potje van gemaakt en hebben geprobeerd hun werk zo goed mogelijk te doen. Maar feit blijft dat 4700 kubieke meter vervuilde bagger is gestort, terwijl maar voor 2700 kubieke meter een vergunning was afgegeven.”

Maatregelen

Advocaat mr. H. Anker pleitte voor vrijspraak. Volgens de raadsman hebben de ambtenaren de zaak naar eer en geweten behandeld. “Op een gegeven moment kwam die verklaring er. Toen dacht iedereen dat het in orde was en is over het hoofd gezien dat de verklaring voor 2700 kubieke meter is afgegeven.”

Anker haalde aan dat de provincie inmiddels allerlei maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen. Zo is er een onderzoek geweest naar het functioneren van de afdeling. Daarnaast is de afdeling sinds een paar maanden in het bezit van het ISO-certificaat dat volgens de provincie garant staat voor kwaliteit. De raad doet uitspraak op 1 juni. (anp)

Reageer op dit artikel