nieuws

Delft en Zoetermeer azen op grond van de buren

bouwbreed Premium

zoetermeer/delft – Zoetermeer en Delft willen op korte termijn grondgebied van de buren inlijven. In een brief aan minister Peper van Binnenlandse Zaken vragen de twee gemeentebesturen zo snel mogelijk de grenscorrecties door te voeren.

De extra ruimte is in hun ogen noodzakelijk om uit te kunnen groeien tot sterke stedelijke centra in de regio Haaglanden.

Delft wil naast de Harnaschpolder en het zogenoemde VDD-terrein van de gemeente Schipluiden ook de bouwlocatie Emerald/Delfgauw van de gemeente Pijnacker inlijven.

Zoetermeer heeft zijn oog laten vallen op de Voorafsche Polder en de Noordpolder van Berkel en Rodenrijs. Verder wil het voormalige boterdorp delen van het grondgebied van Bleiswijk hebben.

Op de korte termijn moeten deze correcties de eerste ruimtenood oplossen. Voor de langere termijn vinden de gemeentebesturen een verdergaande oplossing noodzakelijk. Daarbij gaan de gedachten uit naar een grootschalige gemeentelijke herindeling.

In een toelichting op de brief aan de bewindsman zegt Delft tegen de grenzen van de mogelijkheden aan te lopen. “Er is geen plek meer voor nieuwe bedrijfsterreinen, wat grote financiele gevolgen heeft.”

Niet gunstig

Zoetermeer brengt naar voren dat het toekomstperspectief van de stad niet gunstig is. “Het financiele perspectief wordt sterk negatief beinvloed door de afbouw van het groeikernenbeleid en de herijking van het Gemeentefonds.”

Minister Peper heeft deze week de gemeente Den Haag laten weten de ruimtenood van de residentie met een herindelingsvoorstel tegemoet te komen. Zowel Delft als Zoetermeer hopen nu op dit besluit mee te kunnen liften. Vooral omdat het in hun ogen “een goede gelegenheid is om ook voor de andere steden in Haaglanden de problemen op te lossen”.

Reageer op dit artikel