nieuws

Congres sluit aan bij bouwpraktijk

bouwbreed Premium

amsterdam – “We hebben geprobeerd de bouwers erbij te betrekken. ’s Ochtends ging de aandacht naar grote uitvoeringsprojecten. ’s Middags kwamen de theorie en de technische discussie aan bod. Die formule was een groot succes. We hebben een derde meer deelnemers en exposanten getrokken dan we hadden verwacht.”

Dat zegt Frans Barends, voorzitter van de wetenschappelijke commissie van het twaalfde Europese congres over grondmechanica en geotechniek, dat deze week is gehouden in het RAI Congrescentrum in Amsterdam. “Het is uitstekend gegaan, we hebben een nieuwe trend gezet”, aldus Barends.

Het lijkt erop, dat ook het volgende congres, in 2003 in Praag, veel aandacht gaat besteden aan de uitvoeringspraktijk. Het thema wordt dan het opslaan van grote hoeveelheden grond op een veilige, milieuvriendelijke en functionele manier. Heinz Brandl liet zien hoe het niet moet (een maanlandschap) en hoe het wel kan (een idyllisch natuurgebied).

Mislukkingen

De meeste deelnemers aan het congres en de expositie waren tevreden. Een assistent, in het dagelijks leven student civiele techniek, vond de verhalen over mislukkingen het mooist. “Bijvoorbeeld over de metro van Athene, en hoe ze dat opgelost hebben.” Volgens drs. Saskia ter Kuile, hoofd communicatie bij GeoDelft in Delft, gaat het vooral om de ontmoetingen tussen de lezingen door. Daar maken de deskundigen afspraken met elkaar om samen te werken aan nieuwe projecten. Henk Nelissen, ook van GeoDelft, omschrijft het congres als “vooral veel praten”. “Daarnaast leverde de tentoonstelling een goed beeld van de laatste ontwikkelingen. Er gebeurt veel op het gebied van de geotechniek. Soms denk je ‘wij zijn verder dan de wereld om ons heen’, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. Wij lopen bijvoorbeeld achter op het gebied van software, vergeleken met het aanbod van Technosoft. Maar op het gebied van de probabilistische statistiek en risico-analyse lopen wij voor.”

Open dag

Ter Kuile verwacht veel belangstelling voor de open dag van GeoDelft, die vandaag wordt gehouden in aansluiting op het congres. Zij wijst ook op de Internetsite www.geoforum.com, een volledige ‘open site’ voor de grondmechanica en geotechniek. Hierop kunnen vakmensen elkaar ontmoeten en de stand van zaken met elkaar bespreken.

Remmert den Otter van Technosoft in Lochem toont de nieuwe software voor het berekenen van palen en damwanden. Volgens een toelichting kan het programma ‘Damwanden voor Windows’ een materiaalbesparing opleveren van dertig tot vijftig procent. Het heeft een eenvoudige grafische interface, die het werk een stuk effectiever maakt. Met het programma TS/PalenVerticaal kunnen zowel trek- als drukpalen worden uitgerekend. De rekenmodule gebruikt de gegevens van de laatste norm en het nieuwste CUR-rapport.

Den Otter meldt trots, dat het ‘Geotechnical Exchange Format’ voor ‘Cone Penetration Tests’ (GEF CPT) al in de software van Technosoft is verwerkt. Het werd dinsdagavond door de CUR (the Dutch Centre for Civil Engineering Research and Codes) aan de deelnemers van het congres gepresenteerd. Het ‘format’ is gratis te ‘downloaden’ van de internetsite www.geonet.nl/software/gef.

Reageer op dit artikel