nieuws

Bedrijf verantwoordelijk voor amputatie vingers

bouwbreed

breda – De economische politierechter in Breda heeft een Waalwijks bedrijf veroordeeld tot een boete van vijfduizend gulden. De timmerfabrikant werd verantwoordelijk gehouden voor een bedrijfsongeluk met een zaagmachine. Daarbij verloor een werknemer een groot deel van zijn hand.

De formaatzaagmachine beschikte wel degelijk over beveiliging. Maar tijdens invalwerk bleken de werknemers die maatregelen eigenlijk nogal lastig te vinden. En zo gebeurde het dat er, ondanks waarschuwingen van het bedrijf dat dit verboden was, toch werd gezaagd zonder beschermend spouwmes.

Het ding werd regelmatig gedemonteerd. Op 24 juli 1998 ging het fout. Een ervaren werknemer, al vijftien jaar in dienst van het bedrijf, raakte met zijn hand tussen het sneldraaiende cirkelzaagblad en verloor van drie vingers en zijn pink twee kootjes.

De directeur van het bedrijf vertelde politierechter mr. A. van der Ven dat de ‘put inmiddels is gedempt’. “Het komt niet meer voor dat er zonder spouwmes wordt gewerkt.”

Onvoldoende

Officier van justitie mr. J. van Meer constateerde een vreemde tegenstelling: “Aan de ene kant is er veel gewaarschuwd voor het werken zonder beveiliging. Aan de andere kant werd het toch gedaan.” Haar conclusie was dat er onvoldoende toezicht was.

De directeur van het bedrijf moest haar schoorvoetend gelijk geven. Van der Ven knoopte er de waarschuwing aan vast dat ook ervaren werknemers moeten worden gecontroleerd. “Want juist bij hen kan de beroepsdeformatie toeslaan.”

Van de vijfduizend gulden boete werd de helft voorwaardelijk opgelegd, mede omdat het bedrijf een blanco strafblad heeft. Dat deel hoeft nu niet te worden betaald. Het bedrag blijft boven het hoofd van het bedrijf hangen om ervoor te zorgen dat iedereen gespitst blijft op de veiligheidsmaatregelen. Mocht een dergelijk ongeluk nog eens voorkomen, dan moet er worden afgerekend.

Reageer op dit artikel